AKTUELNO

Dvadesetjednogodišnji Srbin snimio je sebe kako upravljanje automobilom potpuno prepušta sistemu asistencije, što u Švajcarskoj nije dozvoljeno. Zatim je video snimak postavio na internet – i time privukao pažnju policije.

Kako prenosi švajcarski Blick, policija u Lucernu saznala je za snimak i identifikovala vozača. Priznao je šta se dogodilo i morao je da preda vozačku dozvolu.

Policija je saopštila je da se na snimku, koji je kružio društvenim mrežama, vidi vozač kako sedi na zadnjem sedištu dok je automobil nastavio da vozi samostalno pomoću sistema za asistenciju na autoputu. Uhvaćen je pošto je snimio svoju vožnju i objavio je.

Na internetu postoje brojni snimci koji prikazuju slične vožnje. Dotični video više nije dostupan na mreži, rekao je portparol Urs Viger. Prema njegovim rečima, vožnja se dogodila krajem septembra na autoputu A2 u opštini Ajh LU u Lucernu.

U Švajcarskoj nije dozvoljeno autonomno voziti automobil. Vozač mora da bude u mogućnosti da interveniše u svakom trenutku, objašnjava policija u Lucernu.

Autor: