AKTUELNO

U Domu za stare u Peći uhapšene su dve radnice zbog snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako maltretiraju stariju ženu, saopštila je kosovska policija. U međuvremenu Gazeta Express javila je da su zbog ovog slučaja suspendovane četiri medicinske sestre.

Precizira se da su osobe uhapšene oko 14.10 časova i da će se dalje mere preduzeti u saradnji sa tužiocem, prenosi Kossev. Na snimku koji je danas u prištinskim medijima bio glavna vest, vidi se kako starica pokušava da se brani dok je radnica više puta šamara po licu i udara po nogama u stomak.

Osnovno tužilaštvo u Peći saopštilo je da su na ovom slučaju angažovana dva tužioca. Dorian Juniku, jedan od dvojice tužilaca na ovom slučaju, izjavio je medijima da su uhapšene dve osobe sa inicijalima A.P. i A.R.

U međuvremenu se oglasio i potparol policije za region Peć Fadil Gaši koji je rekao da se napad medicinske sestre na staricu dogodio pre pet dana (29. oktobra).

„Uhapšene su tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. oktobra. Jedna osoba se tereti za krivično delo ‘napad’, druga za ‘pomaganje u izvršenju napada’, a treća za ‘neovlašćeno snimanje’“, rekao je Gaši za Klankosova.tv.

Četiri medicinske sestre, suspendovane su sa posla u centru za brigu o starima „Orenda“ u Peći, odakle je osvanuo snimak na kome se vidi kako nekoliko zaposlenih tuče i psihički maltretira ženu. Gazeta Express ujedno je objavila i dokument koji je navodno objavio ovaj centar o suspendovanju medicinskih sestara. U dokumentu koji je objavio ovaj prištinski medij se navodi da je nasilje koje je počinjeno nad staricom „nedolično ponašanje“.

„Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gde god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se dešavaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu“, rekao je Svećlja.

Reagovala je i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), navodeći da je šokirana. Ujedno je izašla sa potvrdom da su neki od osumnjičenih već uhapšeni, te da tužilaštvo i policija rade na slučaju. Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri (Muhaxheri) naveo je da ova Opština ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge za stara lica. Sa druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.

Autor: