AKTUELNO

Vukašin Šijan (23), mlađi sin davno ubijenog Zorana Šijana, priznao je danas u Višem sudu u Beogradu krivicu za nasilničko ponašanje u jednom restoranu na Autokomandi početkom marta ove godine, kada je u nogu ranjen Marko K.

Krivicu za nanošenje teških telesnih povreda tada je priznao i Šijanov prijatelj Marko Vidaković (25). Obojica su u sudu izneli odbranu navodeći da ne spore ništa iz optužnice. Šijan je ispričao da su celu noć bili u jednom klubu i da su pili viski, ali da nisu bili pijani. Odatle su ujutru otišli u kafanu na Autokomandi na doručak.

- Momak koji je sedeo za susednim stolom, sve vreme je uporno gledao u mene. Pitao sam ga da li se poznajemo, ali me je iskulirao, pa sam ga onda pitao: "Šta me gledaš? - ispričao je Šijan. - Tada je ustala i našem stolu prišla devojka, koja je bila sa njim i počela da me vređa i da mi psuje majku. Dva puta sam joj fino rekao da se skloni, ali je ona bila uporna i nastavila je vređanja, pominjala mi je i pokoljenja i na kraju me je pljunula. Tad sam ustao i gurnuo je, ali ne da je povredim, već da je sklonim, a ona je pala preko neke stolice.

Tada je, kako priča Šijan, ustao taj dečko i krenuo ka njemu.

- I ja sam prišao njemu i udario ga pesnicom nekoliko puta. Video sam da iz toaleta istrčava drugi momak, mislio sam da nosi nož u ruci i odjednom je pao. Krivo mi je što se ovo izdešavalo i ne umanjujem svoju krivicu. Trebao sam drugačije da reagujem, da ustanem i izađem napolje, ali eto nisam i to se sve desilo. Napravio sam veliku glupost i pogrešio sam - dodao je Šijan.

NJegov prijatelj Vidaković je rekao da se uplašio za svoj i život prijatelja, kad je video da iz toaleta istrčava momak i desnu ruku drži pripijenu uz nogu:

VEŠTAČENJE URAČUNLJIVOSTI

SUD je naložio da se uradi psihijatrijsko veštačenje Šijana i Vidkovića na okolnost uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela, s obzirom da su pre incidenta pili. Oni i njihovi branioci su tvrdili da ne spore uračunljivost, da je to bio situacinoni incident i da bi isto reagovali i da nisu pili. To što su popili, kako je rekao jedan branilac, uticalo je na njihovo ponašanje, ali ne i na uračunljivost.

- Pomislio sam da ima nešto u ruci, možda nož i mislio sam da će da povredi Vukašina, koji je bio ispred mene. Uzeo sam pištolj sa stolice da ga zaustavim, uperio ka podu i repetirao ga, ali je već bio repetiran, što ja nisam znao i opalio je. Kajem se zbog toga. Momak je pao i video sam krv. Strašna scena, koja mi se i dalje mota po glavi. Iskreno mi je žao što se sve to dogodilo. Pogubio sam se u tom momentu, preterano sam reagovao. Oni su izašli iz kafane, a onda i mi. Pištolj sam ostavio u šahtu 50 metara od restorana i otišli smo u Zvornik, zbog straha od osvete i tu su nas uhapsili.

Vidaković je rekao da je pištolj našao u toaletu kluba gde su celu noć bili, da je prvo mislio da nije pravi i da ga je iz gluposti uzeo i poneo sa sobom. NJih dvojica su već osam meseci u pritvoru.

Autor: