AKTUELNO

Na sednici niškog Gradskog veća je danas najavljeno da će za najviše nedelju ili dve biti završena adaptacija kuće porodice devojčice koja je pre tri godine bila žrtva otmice.

Po završetku radova njena porodica će dobiti dodatnih 40 kvadrata stambenog prostora, tako da će devojčica imati svoju sobu i kupatilo. Članovi veća doneli su odluku da se u adaptaciju kuće, pored grada i donatora, uključi i Centar za socijalni rad u Nišu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izjavila da nije nijednog trenutka bilo dileme da li će grad pomoći porodici devojčice, bez obzira što su, kako je dodala, "neki probali da politizuju tu temu". Prema njenim rečima, bila je samo dilema na koji način će Grad da im pomogne.

"Bio im je ponuđen stan koji su odbili, a opredelili su se za rekonstrukciju kuće“, rekla je Sotirovski.

Kazala da je Grad u potpunosti izašao u susret porodici za sve ono što su tražili, počev od posebnog priključka za struju do posebnog sprata.

"Sve je to vrlo malo u poređenju sa onim što je devojčica preživela“, rekla je Sotirovski.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Na sednici Gradskog veća nije rečeno koliko para je grad uložio za adaptaciju kuće porodice. Vršilac dužnosti načelnika Uprave za društvene delatnosti Miljan Ćirković rekao je da radovi još nisu gotovi i da se ne može da govori o konkretnim sredstvima.

Radovi na kući počeli su u prvoj polovini jula, a tada je rečeno da će porodica dobiti adekvatne uslove za život za najviše tri meseca.

Devojčicu je 20. decembra 2019. na putu ka školi oteo Ninoslav Jovanović iz Malče a pronađena je posle desetodnevne potrage. Jovanović je uhapšen 5. januara 2020. na seoskom groblju u Malči.

Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, a preminuo je 8. jula u bolnici u Požarevcu, nakon što mu je pozlilo u Kazneno popravnom zavodu Zabela. Devojčica, koja je u vreme otmice imala 12 godina, uspešno se oporavila i upisala ove godine Ugostiteljsko-turističku školu.

Autor: