AKTUELNO

Marko Jovanović iz Niša, na današnji dan pre tačno 12 godina, nožem je iz puke ljubomore ubio svoju bivšu devojku Danijelu Jovanović i njenog komšiju Aleksandra Kitanovića u stanu broj 3 zgrade u Ulici Majakovskog 91 u niškom naselju Duvanište.

On je, tokom izdržavanja zatvorske kazne, 21. decembra 2016. godine u Kazneno popravnom zavodu Padinska Skela ubio cimera Rašida Šarića, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 40 godina robije za taj zločin i dvostruko ubistvo koje je počinio u Nišu.

Marko se tog 31. oktobra 2010. godine sakrio iza kućišta lifta u zgradi u kojoj su žrtve živele, čekao je devojku da dođe kući, a kada je video da je ušla u stan, oko 16.30 sati, pozvonio je na vrata.

Kada mu je Danijela otvorila, ugurao je u stan. Izbila je odmah svađa i pokušao je da joj otme njen mobilni telefon, nakon čega mu je, kako je stajalo u optužnici, kazala da više ne želi da se viđa s njim i da se zabavlja sa Aleksandrom Kitanovićem. Jovanović je tada lovačkim nožem, poput onog koji je Rambo koristio u istoimenom antologijskom filmu, sa sečivom dugim 13 centimetara, Danijeli zadao više uboda po grudima i stomaku od kojih je preminula.

Aleksandra je zatim uveo u Danijelin stan, a kada je Kitanović video devojčino beživotno telo pokušao je da pobegne, ali je Marko i njega više puta ubo nožem.

Aleksandar je, ipak, uspeo da izađe iz Danijelinog stana, ali dok je pokušavao da stigne do svog, Jovanović je nastavio da ga ubada sve dok nije izdahnuo.

Mesecima proganjao Danijelu

Neposredno posle zločina Danijelin otac Slavoljub Jovanović ispričao je za medije da je Marko Jovanović mesecima pretio njegovoj ćerki.

Na robiji dobio nadimak Hanibal Lektor

U ćeliji nove "Padinske Skele", prema pisanju medija, Jovanović je prvo zadavio cimera Ramiza Šarića, pa ga onda sekao po vratu. Na grkljanu žrtve ostalo je desetak posekotina. Na kraju, ležeći kraj mrtvog cimera, grizao mu je uši. Zatvorski čuvari su zidove ćelije zatekle isprskane krvlju ubijenog. Zbog toga je Marko na robiji dobio nadimak Hanibal Lektor.

- Pratio sam ćerku svakoga dana kada je išla na posao, jer joj je bivši momak pretio i uznemiravao je. Jednom joj je čak i stavio nož pod grlo. Prijavljivali smo sve pretnje policiji, ali se uvek završavalo na tome da ne mogu ništa da učine, jer nema svedoka. Mislio sam da je sigurna, jer je bila kod kuće a evo šta se desilo - ispričao je tada novinarima Slavoljub Jovanović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, Danijela se sa tim momkom zabavljala godinu i po dana i tada je sve bilo u redu.

- Ali onda se on iznenada promenio. Odjednom se okrenuo i tada su raskinuli. Bilo je to pre osam meseci. Onda je nastavio da je proganja. U martu smo se zbog toga sukobili i tada je mene “bokserom” udario u glavu. Danijela je radila u “Intereksu”, i tamo je dolazio pre dva meseca, ali ga je obzebeđenje izbacilo. Pratio sam ćerku i bez njenog znanja kada je izlazila na ulicu da joj se nešto ne bi desilo. Video sam da se okretala za sobom na ulici, kao da je strepela. A sve naše prijave policiji su se završavale sa “ništa bez svedoka” - tvrdio je Slavoljub.

I Bojan Jovanović, brat ubijene devojke, svedočio je da je bivši momak njegove sestre bio preterano ljubomoran.

- Nije dozvoljavao da joj dolaze u posetu drugovi i drugarice. Ako neki drug dođe odmah hoće da ga bije. I kada su raskinuli dolazio je na vrata, pozivao je telefonom sa skrivenog broja i prekidao vezu - rekao je tada Bojan.

Uhapšen u pekari

Četiri dana posle zločina Jovanović je uhapšen u pekari preko puta Doma zdravlja u Nišu, kada je kupovao doručak. Posle privođenja, priznao je da se posle svirepog ubistva skrivao na trećem i petom spratu zgrade broj 11 u Ulici vojvode Tankosića, u prostoru gde se nalaze protivpožarne stepenice.

Dvostruki ubica, šest godina kasnije, zaklao je žiletom Ramiza Šarića, svog cimera iz ćelije u zatvoru u Padinskoj Skeli. Krvavu scenu zatekli su čuvari zatvora, a Šarić je od povreda žiletom, kojim ga je Jovanović isekao po vratu, iskrvario do smrti i preminuo odmah u ćeliji.

Prema saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, dvojica osuđenika delila su ćeliju dva meseca.

Incident se dogodio tokom noći, a Šarić je isečen žiletom iz "bik“ brijača. Jovanović se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu po pravosnažnoj presudi od 40 godina izrečenoj tri godine ranioije za krivično delo teško ubistvo u Nišu.

Šarić, višestruki povratnik, u istom zavodu izdržavao je kaznu od blizu pet godina zbog više krivičnih dela teške krađe. Na izdržavanju kazne zatvora u Padisnkoj Skeli nalazio se zbog neprilagođenog ponašanja koje je pokazivao u KPZ u Sremskoj Mitrovici, gde je bio primarno upućen.

Autor: