AKTUELNO

Bivšem predsedniku Skupštine opštine Zaječar Saši Mirkoviću je odlukom suda ukinut "klasičan" pritvor, u kojem je bio nešto više od mesec dana, i zamenjen za kućni pritvor bez nanogice.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je Mirkoviću određena mera zabrane napuštanja stana bez elektronskog nadzora, pošto mu je danas ukinut pritvor.

Mirkovićev branilac Miloš Lekić precizirao je za Tanjug da je Mirkoviću pritvor ukinut po žalbi na rešenje kojim mu je pre nekoliko dana pritvor bio produžen.

Mirković je uhapšen 11. septembra zajedno sa još jednom saradnicom zbog sumnje da su zlouptrebili služberni položaj i oštetili budžet grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara.

U ovom slučaju protiv pevača Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas i D. P., kao i Mirkovića policija je tužilaštvu podnela krivične prijave zbog sumnje da su ošetili Fudbalski klub "Timok" iz Zaječara za 20.944.000 dinara.

Vuksanović i D. P. nisu bili uhapšeni i protiv njih se vodi redovan krivični postupak.

Zaječarska policija je nakon hapšenja saopštila da je Milena Trajković uhapšena zbog sumnje da je od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799,90 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

Mirković je osumnjičen da joj je usmeno naložio da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama.

Na teret mu se stavlja da je posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva "OFY Company" DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Protiv Mirkovića, Vuksanovića i D. P. podneta je krivična prijava zbog sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica jer su od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za "Timočka TV i radio", zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub.

Na osnovu tog ugovora FK "Timok" je sukcesivno uplatio "Timočkoj TV i radio" 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume deo novca u iznos od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah prebačen na račun privrednog društva "Beoton R" iz Bora čiji je faktički vlasnik Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica, već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK "Timok", a "Timočkoj TV i radio" i "Beoton R" pribavili imovinsku korist, piše u saopštenju MUP-a.

#Pritvor

#Saša Mirković

'