AKTUELNO

Radoje Živković, rođak vođe kavačkog klana, uhapšen je u Istanbulu zbog likvidacije Jovana Vukotića, a sumnja se da je on organizovao i likvidacije u Atini, na Krfu, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Radoje Živković, zvani Žuti (36), istaknuti pripadnik kavačkog klana i rođak Radoja Zvicera, vođe te kriminalne grupe, koji je uhapšen u Istanbulu zbog ubistva prvog čoveka škaljarskog klana Jovana Vukotića, kako se sumnja, stoji iza najmanje 10 likvidacija!

Istražitelji sumnjaju da je on organizovao likvidacije škaljaraca na Krfu, u Atini, Crnoj Gori i Pagu.

Osim Živkovića, podsetimo, uhapšen je i Zdravko Perunović (46), kao i još 10 osoba čiji identitet još nije saopšten.

- Sumnja se da su oni finansirali i organizovali ubistvo Jovana Vukotića u Istanbulu 8. septembra ove godine. Pojedinačna uloga svakog od njih, kao i da li su među uhapšenima direktni izvršioci koji su s motora u pokretu pucali u automobil u kom je Vukotić bio s Bjelopoljcem E. K, trudnom suprugom i ćerkicom, još uvek se utvrđuje - objašnjava sagovornik i podseća da su i Živković i Perunović na poternicama Crne Gore.

Ima i srpskih državljana

Kako prenose turski mediji, lisice su im u Istanbulu stavljene još 16. septembra, a u velikoj akciji uhapšeno je ukupno 12 osoba. Navodno, sumnja se da među uhapšenima ima i turskih, ali i srpskih državljana.

- Kod njih su pronađena dva pištolja, ali i 11 različitih falsifikovanih dokumenata, pa je provera identiteta svih uhapšenih i dalje u toku - objašnjava sagovornik iz istrage.

On navodi da nema dileme da je ubistvo Vukotića naredio Radoje Zvicer.

- Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, jednog u zatvoru u Beogradu, zatim dva u pritvoru u Crnoj Gori, jednog u Kotoru, nema sumnje da je Živković sam došao u Istanbul da nadgleda likvidaciju. Inače, on je jedan od najbližih saradnika Zvicera, koji je u bekstvu, i Slobodana Kašćelana, koji je u pritvoru u Crnoj Gori. Reč je o veoma opasnom čoveku, za kog se sumnja da je bio mozak svih akcija planiranja likvidacije Vukotića - objašnjava sagovornik.

Istražitelji sumnjaju da je on rukovodio i likvidacijama škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini, kao i nekoliko meseci kasnije Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

Saradnja s Belivukom i Miljkovićem

- U tim likvidacijama, kako se sumnja, učestvovao je s pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su uhapšeni u januaru prošle godine. Postoje operativna saznanja da su samo ta ubistva platili dva miliona evra. Za Vukotićevu glavu, prema dosad prikupljenim dokazima, uloženo je više od toga - objašnjava izvor iz istrage.

Radoje Živković, prema nezvaničnim informacijama, organizator je i ubistva Milića Minje Šakovića u Budvi, ali i Gorana Vlaovića na hrvatskom ostrvu Pag.

- Glavna meta mu je bio Vukotić, ali je organizovao i likvidacije svih „škaljaraca“ do kojih je u međuvremenu mogao da dođe - dodaje sagovornik i podseća da je protiv Živkovića i Perunovića podignuta optužnica zbog ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića 14. oktobra 2020. u Spužu. Na istoj optužnici su i Zvicer, Kašćelan, ali i Belivuk i Miljković. Takođe, Živković je zvanično osumnjičen i za likvidaciju „škaljarca“ Mila Radulovića, zvanog Kapetan, u kom je takođe učestvovao sa Belivukom i Miljkovićem - podseća sagovornik.

On dodaje da su Živković i Perunović na optužnici i zbog ubistva Nikole Stanišića 2020. godine.