AKTUELNO

Vladimir Kovačević, poznatiji kao Vlada Tref, imao je buran život, koji je tragično okončan pre 25 godina.

Bio je uspešan trkač, kasnije kontroverzni biznismen, čije se ime povezivalo sa kriminalnim miljeom 90-ih godina u Beogradu.

Ubijen je kada je imao samo 39 godina, a njegovo ubistvo nikada nije rasvetljeno, iako postoji više teorija.

Godine 1980. na stazi Grobnik kod Rijeke započeo je trkačku karijeru. Bio je veoma uspešan za volanom, pa je 1992. otvorio auto-moto klub "Tref". Iste godine pridružio mu se Marko Milošević, sin tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Njih dvojica su brzo postali prijatelji, a uspeh sa staze hteli su da prenesu u poslovne vode.

Vlada Tref se nije zaustavio na auto-moto klubu, već je otvorio i školu kartinga na Adi Ciganliji, kao i trgovinsko preduzeće "Tref" koje je u to vreme bilo uvoznik najvećih sportskih brendova. Međutim, on se pominje i kao jedan od osnivača špediterske firme "Inter Spid" koja je imala čak deset ćerki firmi u zemlji i četiri u inostranstvu, lanac fri šopova po granicama kao i radio i televizijsku stanicu.

U isto vreme, Marko Milošević je otvorio velelepnu diskoteku "Madona" na ulazu u Požarevac i ni u jednom trenutku nije krio da mu je Tref pomogao u tome, ali nije precizirao o kakvoj vrsti pomoći je reč. Pored diskoteke, mladi Milošević je otvorio i lanac pekara po Požarevcu kao i zabavni park "Bambilend".

Posao sa cigaretama

U to vreme, uvoz cigareta bio je jedan od najprofitabilnijih poslova u Srbiji. Švercovale su se sa raznih strana, a najveći diler bio je upravo Marko Milošević. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je "Inter Sport" bila jedina firma koja je uvozila cigarete u tadašnju Jugoslaviju, a njom je upravljao niko drugi do Vlada Tref.

Novosadski žestoki momak otkrio tajne Marka Miloševića, a pomenuo i švaleraciju
Božidar Bob Radović, zadužen za šverc cigareta u Crnoj Gori, u jednom intervjuu je rekao kako avioni sa boksovima sleću na aerodrom u Nišu, odakle se kasnije rasturaju po celoj Jugoslaviji i kako pitanje odakle cigarete u Jugoslaviji treba da se postavi Marku Miloševiću.

Nedelju dana nakon ovog intervjua, 20. februara 1997. godine, i dalje nepoznati napadač ispalio je četiri hica u Trefa na parkingu Sava Centra, od kojih ga je samo jedan promašio. Preminuo je na licu mesta.

Druga teorija uzroka smrti

Iako su Marko Milošević i Tref bili prijatelji i saradnici, na osnovu priča određenih ljudi, gajili su ljubav prema istoj ženi. U pitanju je bila Trefova prva žena koju je, navodno, zatekao sa Miloševićem na Kopaoniku. On je tada njen automobil šlep službom poslao nazad za Beograd, a Marku je lupio šamar, a neki i dan danas pričaju da ih je oboje prebio. Po mišljenju mnogih, sin predsednika to nije oprostio.