AKTUELNO

Ključni svedok ubistva Jovana Vukotića (42), vođe škaljarskog klana koji je ubijen je u Turskoj 8. septembra, je njegov vozač E. K. iz Bijelog Polja koji je u tom trenutku bio sa njim u kolima, ali i njegova trudna supruga Maša M.

Tokom istrage utvrđeno je da je E. K. zapravo bio glavni logističar skrivanja Jovana Vukotića, kao i to da je jedan od poznatih pripadnika "škaljarskog" klana. Takođe je otkriveno da je hapšen zbog šverca 800 kilograma kokaina u Holandiji, kao i to da je kod njega pronađeno 4,5 miliona evra u stanu u Roterdamu.

Naime, E. K. je tada uhapšen s bratom muškarca iz Vranja koji je bio jedan od najbližih saradnika Igora Dedovića koji je, podsetimo, bio Vukotićev kum. Zajedno su bili na čelu "škaljaraca".

E. K. je podsetimo, prilikom dolaska policije na mesto likvidacije Vukotića izjavio da ne poznaje ubijenog, kao i to da mu je ovaj rekao da se zove Nikola.

Takođe je utvrđeno da je bacio dva telefona za koja se ispostavilo da pripadaju upravo Vukotiću.

E. K. inače ima holandsko državljanstvo. U Turskoj je zajedno sa još jednim Berancem skrivao vođu "škaljarskog" klana.

Turski mediji su preneli da je u napadu na Vukotića E. K. lakše povređen i da mu je zbog ogrebotina pomoć ukazana u bolnici. Iako su naveli da mu je E. K. bio vozač, ispostavilo se da je mnogo više od toga, odnosno, da mu je čovek od poverenja.

Podsetimo, prema pisanju turskih medija, u organizovanju likvidacije učestvovalo je najmanje devetoro ljudi. Najvažniji zadatak je bio da Vukotić ne primeti da ga prate, odnosno, da je u opasnosti.

Foto: Privatna arhiva

- U ubistvu Jovana Vukotića učestvovalo je najmanje devetoro ljudi. Glavni organizator je nadgledao likvidaciju. Vidite, okidač su povukla dvojica na motoru, ali nema sumnje da postoji još neko ko nadgleda ulicu, pregledava komunikacijski i informacioni sistem, špijunira saobraćaj, danima prati Vukotića i njegove navike. Mora da postoji neko ko je nadgledao i njegov dom i potom nekome podnosio dnevne izveštaje o tome. Najvažnije za ubice je bilo da Vukotić ne primeti da mu preti opasnost. Takođe, mora da postoji neko ko je Vukotićevoj porodici punio glavu raznim scenarijima i izmišljotinama. S njima bi trebalo razgovarati. Tu se nalazi i ’zapovednik operativnog tima’, koji uspostavlja i gradi operaciju i sprovodi trenutne odluke u trenutnoj situaciji. Devet je minimalni broj osoblja potrebnog za ovu vrstu operacije - rekao je poznati kriminolog i analitičar Serkan Jildiz na turskom portalu „Ocakmedya“.

On navodi da iza ovog zločina stoje ozbiljni stručnjaci, koji su iskusni u svom „poslu“.

Ubica na motoru ispalio je u njega pet hitaca, od kojih su ga četiri pogodila.

Inače, datum i mesto sahranje Jovana Vukotića još uvek nisu poznati.

Podsetimo da je njegov otac Veselin Vukotić sahranjen pod jakim merama obezbeđenja u Čevu kod Cetinja.

Ubica je tada ispalio šest hitaca Veselinu Vukotiću u grudi.