AKTUELNO

Razgovori Užičana jutros obično počinju sa „zar je moralo tako“, nastavljaju se „sam đavo je tu decu naterao da u zoru sednu u kola“ i „znam mu roditelje“, završavaju se sa „tuga božija“ i „daleko bilo“

Tužno i praznije nego obično izgleda Užice jutros, u gradu vlada tišina, zastave su spuštene na pola koplja, muzika u kafićima je prigušena i bez veselih nota.

Užičane je utukla vest koja se pronela juče rano jutrom da su na magistrali prema Zlatiboru život izgubila četvorica mladića starosti od 19 do 27 godina.

Razgovori Užičana jutros obično počinju sa „zar je moralo tako“, nastavljaju se „sam đavo je tu decu naterao da u zoru sednu u kola“ i „znam mu roditelje“, završavaju se sa „tuga božja“ i „daleko bilo“.

Grad na Đetinji žali Vladimira Miloševića (27), Uroša Drčelića (22), Stefana Džalovića (21) i Nikolu Daničića (19), momke za koje niko ne može da kaže ništa loše.

Naprotiv, o njima se od juče priča samo u iskrenom superlativu kao dobrim, vrednim i sposobnim momcima.

Povodom nesreće koja je odnela četiri života u Užicu je danas dan žalosti.

Prethodni put Užice je spuštalo zastave na pola koplja pre 13 godina kada je u tragediji u fabrici namenske industrije „Prvi partizan“ poginulo sedmoro radnika. Saobraćajna nesreća čije posledice imaju razmere ove jučerašnje poslednji put se dogobila 1995. kada je kod Čajetine život izgubilo petoro mladih Užičana.

Foto: Printscreen Facebook.com/čitalac Pink.rs

Utučenost i neverica jutros se videla na licima svakog građanina, pa i mnogih koji nisu poznavali nesrećne mladiće i njihove porodice. Dosta Užičana zastajalo je pored tabli na kojima se umrlice tražeći da vide fotografije stradalih. Do jutros umrlice nisu bile izlepljenje. Svejedno, puno ljudi je pred praznim panoima pustilo suze.

Četvorica momaka u nedelju ujutro nešto oko pet sati, posle noćnog provoda, sela su u džip slovenačkih registarskih oznaka kojim je upravljao Vladimir Milošević i najverovatnije krenula prema Zlatiboru. Milošević je bio profesionalni vozač i radio u Sloveniji odakle je došao dan pre nesreće.

Na tri kilometra od grada, na pravom delu puta sa tri kolovozne trake pored kamenoloma Surduk, Milošević je izgubio kontrolu nad vozilom. Ispred blage desne krivine prešao je u levu traku i udario u teške betonske odbojnike pored puta od kojih se nekoliko prevrnulo, a nekoliko iskosilo.

Džip je nastavio da se kreće u pravcu Zlatibora gazeći ivičnjak pored puta i bočno „češe“ čeličnu žicu koja štiti put od odrona. Posle 30-40 metara vozilo se naglo skrenulo u desnu traku, udarilo u metalnu bankinu i prevrnulo se.

Foto: čitalac Pink.rs

Neko od vozača koji su se u to vreme zatekli na putu video je smrskani džip i obavestio policiju i hitnu pomoć koji su ubrzo stigli na lice mesta. Brzi su bili i užički vatrogasci-spasioci koji su pozvani da putnike vade iz smrske olupine.

Milošević, Džavović i Daničić, kad je pomoć stigla, već su bili mrtvi. Drčelić je davao znake života, sanitetom je prevežen u užičku bolnicu, ali je uprkos svim naporima lekara da ga spasu pogledao povredama.

Za sada nema drugog objašnjenja o uzroku nesreće osim da se džip kretao brzinom većom od dozvoljene. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu juče je urađena obdukcija tela vozača Vladimira Miloševića. Smrskani džip je posle završenog uviđaja prevežen na jedan depo, a zbog teških oštećenja nemoguće je na njemu izvršiti vanredni tehnički pregled.

Autor: