AKTUELNO

U Višem sudu u Novom Sadu danas je svedočenjem oštećenog Miljana Mandića nastavljeno suđenje Ivanu Kontiću (31) povodom optužbi da je pokušao da ubije Mandića u avgustu 2020. godine kada ga je pretukao.

Pored Kontića optuženi su i Ognjen Leđinac i Luka Mihajlović.

Mandić je na današnjem ročištu tri sata odgovarao na pitanja odbrane, tužilaštva i suda, navodeći da mu je događaj, odnosno prebijanje, više poznato iz medija i sa video snimka, koji se pojavio na društvenim mrežama, nego što se seća same tuče.

On je takođe naveo da se sve odigralo munjevitom brzinom i da je bio u strahu za svoj život.

Brat pretučenog Mandića Mitar Mandić rekao je da je Kontić živeo kod njega do 2020. godine kada se preselio zbog promene posla.

Mitar Mandić je kazao da između njega i Kontića nikad nije bilo svađe ni sukoba, kao i da je u kladionici, ispred koje je prebijen njegov brat, ostavljao ključeve od stana kada ode u Crnu Goru.

Foto: Foto /Uprava policije Crne Gore

Te večeri, kada mu je brat prebijen Mitar Mandić je rekao da nije bio prisutan, već da mu je kum javio šta se desilo i rekao da će biti sa njim da mu pomogne.

Sledeće suđenje zakazano je za 29.septembar, kada se očekuje saslušanje dvojice radnika obezbeđenja lokala ispred kojeg se dogodila tuča.

Postupajuća sudija je odbila predlog za ukidanje pritvora Kontiću.

Više javno tužilaštvo tereti optužnicom Kontića za krivično delo ubistvo u pokušaju, Leđanca za učestvovanje u tuči, a Vukajlovića za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred tužiocem on je u decembru prošle godine negirao da je pokušao da ubije Mandića.

Foto: Twitter.com/PolicijaCG

Kontić je Mandića pretukao, a do sukoba je došlo jer mu je Mandić prethodno pretio i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Teza njegove odbrane je u tome da Kontić kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou zna kako se nanose teške povrede opasne po život, a da upravo takve povrede nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna.

Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen ceo snimak obračuna već samo jedan njegov deo, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra 2020, a na kome se vidi prebijanje muškarca.

Kontić je poreklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik pre incidenta u kojem je prebio Mandića.

Autor: