AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Stefana M. (23) iz Kraljeva zbog sumnje da je 28. aprila ove godine hicima iz pišolja koji je neovlašćeno nosio, ubio Luku Ž. u ugostiteljskom objektu “Ritual caffe” na Novom Beogradu i tom prilikom doveo u opasnost život i telo drugih gostiju lokala.

Stefanu M. na teret se stavljaju tri krivična dela: Teško ubistvo, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i Izazivanje opšte opasnosti.

Optužnicom je obuhvaćen i Jovan U. (22) koji se tereti za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer je omogućio skrivanje osumnjičenom Stefanu M.
Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrdjivanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Stefanu M. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo i zbog uznemirenja javnosti, a Jovanu U. da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo.
Sumnja se da je Stefan M. 28. aprila oko 18:50 sati na podmukao način lišio života Luku Ž. koji je sedeo u svom lokalu sa prijateljima, ne očekujući napad.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Osumnjičeni je ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama, a potom je učtivo pitao svedoka V.Ž. koji je bio u šanku, inače brata Luke Ž. da li može da ode do toaleta, što mu je on dozvolio.

U toaletu se osumnjičeni zadržao 30-60 sekundi, nakon čega je napustio objekat, ali se u isti vratio nakon nepuna 2 minuta i prišao stolu za kojim je sedeo Luka Ž. sa prijateljima, te je u njega ispalio najmanje 7 hitaca iz pištolja marke “Crvena zastava”, koji je nosio bez dozvole.

Naneo mu je povrede glave, vrata i trupa, odnosno grudnog koša i desne natkolenice.

Uspeo je da pobegne sa lica mesta. Uhapšen je 5. maja u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, koje skrovište mu je obezbedio drugooptuženi Jovan U, koji je lišen slobode 13. maja ove godine.

Podsećamo, da su se oba osumnjičena na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Prema nezvaničnim saznanjima iz iskaza svedoka saslušanih u istrazi proizlazi da je Luka Ž. odmah posumnjao u Stefana M. koji je ušao u lokal maskiran u radnika.

Luka je najpre svog brata, koji je osumnjičenom dozvolio da koristi toalet, pitao zašto pušta ljude s ulice u toalet kafića, a potom je za stolom prijateljima rekao “da imam nekog dušmanina od ovoga bi zalegao”.

Njegovi prijatleji su takođe komentarisali da im je taj mladić sumnjiv iz nekog razloga.