AKTUELNO

U Specijalnom sudu juče su se Veljko Belivuk i Marko Miljković sreli sa Srđanom Lalićem, Bojanom Hrvatinom i Nikolom Spasojevićem, koji su se nagodili s tužiocem i priznali zločine Velja i Mesar im reč nisu rekli, niti su ih mrko gledali

Vođe koljačke bande Veljko Belivuk i Marko Miljković Mesar juče su se u Specijalnom sudu prvi put sreli sa Srđanom Lalićem, koji se, kao i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, nagodio sa tužiocem i priznao sve jezive zločine klana!

Pozlilo optuženima

Uvodna izlaganja branilaca po prvoj optužnici, kojom se klan Veljka Belivuka tereti za pet svirepih ubistava i druga teška krivična dela, završena su juče pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Pripremno ročište se, međutim, nastavlja sutra čitanjem druge optužnice, koja ih tereti za još dve brutalne egzekucije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ovaj deo postupka, koji je inače zatvoren za javnost, počeo je juče sa zakašnjenjem pošto je pozlilo dvoma optuženima. Kako saznajemo, Nemanja Đurić i jedina žena u klanu - Slađana Sekulić, požalili su se na početku ročišta da se ne osećaju dobro, pa je sudsko veće odredilo pauzu tokom koje su ih pregledali lekari i posle pola sata utvrdili da mogu da se vrate u sudnicu.

Iako se pretpostavljalo da će Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković Mesar uputiti pogrdne i preteće reči trojici "izdajnika", koji su odlučili da svedoče protiv njih, to se ipak nije desilo. Srđan Lalić, koji je u javnosti prozvan "nasmejani koljač", poslednji je svedok okrivljeni koji se nagodio sa tužilaštvom da za 18 godina zatvora otkrije pozadinu još nekoliko likvidacija.

On je juče po prvi put dovezen u sud sa tajne lokacije, u pratnji Jedinice za zaštitu svedoka, nakon što mu je nedavno ukinut pritvor. Pre njega u istom programu su se našli i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević u zamenu za 15, odnosno 14 godina zatvora, umesto doživotne robije.

Sva trojica, otkriva izvor Informera, nisu bila u odvojenom boksu u sudnici, već u delu u kojem inače sede predstavnici tužilaštva i branioci. Sedeli su jedan pored drugog, a navodno je Spasojević poželeo dobrodošlicu Laliću rečima: "Sad smo u istom timu".

Saslušanja i zbog otmice Kapetana

Veljko Belivuk i Marko Miljković će, po zamolnici crnogorskog pravosuđa, danas biti saslušani putem video-linka u vezi s otmicom i ubistvom Mileta Radulovića Kapetana, pripadnika "škaljarskog klana", krajem 2020. godine u Crnoj Gori. Na optužnici podgoričkog Višeg tužilaštva za otmicu i ubistvo Kapetana trenutno su odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i petorica pripadnika te bande, ali je moguće da će se tom spisku pridružiti i Belivuk i Miljković.

Prema toj optužnici, Belivuk i Miljković su nakon otmice Kapetana, preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj, u njegovo ime slali poruke i namamljivali pripadnike "škaljaraca" da dolaze na određene lokacije u Beogradu, gde bi ih potom likvidirali u "klanici" u Ritopeku. Radulović je dva meseca nakon otmice ubijen u Crnoj Gori, a telo mu je zapaljeno nadomak Cetinja.

Foto: TV Pink Printscreen, Tanjug/Rade Prelić

Posle jučerašnjeg ročišta procurila je informacija da bi još jedan član klana mogao da postane svedok okrivljeni i progovori o zlodelima!

- U sudu se po kuloarima spekulisalo da bi već na narednom suđenju optuženi Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku u kojoj su se Belivuk i njegovi mafijaši brutalno iživljavali nad žrtvama, kasapili ih i ubijali, mogao da prizna krivicu. Navodno je Draganić poslao signal tužilaštvu da je spreman da otkrije

Ogranak "kavčana"

Belivuk, Miljković i još 28 članova bande uhapšeni su 4. februara 2021, a prvobitnom optužnicom terete se za pet teških ubistava. Optužnica je u međuvremenu za još dva ubistva, ali Lalić je, navodno, tužilaštvu ponudio dokaze za još neke likvidacije da bi izbegao doživotnu robiju, pošto je i sam učestvovao u jezivom mučenju, ubijanju i kasapljenju protivnika klana.

Ova banda je bila praktično ogranak crnogorskog "kavačkog klana" u Srbiji, a postoje operativna saznanja bezbednosnih službi da su učestvovali u mafijaškim likvidacijama "škaljaraca" i u Crnoj Gori, Grčkoj i drugim zemljama.