AKTUELNO

Čaba Der, poznat i kao Nasmejani ubica, koji služi kaznu doživotnog zatovra, u zatvoru u Segedinu pokušao je da ubije Marinka Magdu, koji je takođe osuđen na najtežu kaznu, jer je ubeđen da je on 1993. godine ubio Čabinog brata.

Kako prenosi Blik.hu, incident se dogodio u ponedeljak u kaznionici Čilag, kada je Der, koji duboko veruje da je Magda, inače serijski ubica sa severa Vojvodine, presudio njegovom bratu koji je u trenutku smrti imao svega 19 godine, kroz prozor ćelije počeo da preti Marinku i navodno ga napao nožem.

Gurnuo ruku kroz otvor

- Kako je Čaba ispričao, kada su velike vrućine, u kaznionici je dozvoljeno da se otvori prozor na vratima ćelije, kako bi moglo da uđe više vazduha. Moj klijent je verovatno iskoristio ovo i kada su stražari izveli Magdu u šetnju po hodniku gurnuo ruku kroz otvor i zamahnuo ka njemu. Verujem da je koristio nož koji je dobio uz obrok, a u međuvremenu je vrištao: Platićeš za smrt mog brata - rekao je Derov advokat Kristijan Gulijaš:

Foto: Printscreen YouTube/Kékfény

- Protekle decenije nisu umanjile Čabinu želju za osvetom. On je čvrsto uveren da je Magda Marinko pucao u glavu njegovog brata, koji je pogubljen sa devetnaest godina. Više od toga, Čaba Der duboko prezire i osuđuje postupke Marinka Magde. Kako je sam rekao, prema njegovom ličnom kodeksu časti, nasilje nad ženama i decom nije dozvoljeno, a apsolutno je zabranjeno ubistvo - dodao je advokat.

Neće se više sretati

U Odeljenju za komunikaciju Nacionalne kazneno-popravne ustanove naveli su za Blik da niko nije povređen.

- Kroz otvor se mogu bacati samo sitni predmeti, a ako neko to uradi, protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak. Ovo nije bio napad. Znamo da su stražari intervenisali i zatvorili vrata čime su sprečili eskalaciju događaja - naveli su i dodali da će protiv Dera biti pokrenut postupak i da će on biti izolovan:

Foto: Printscreen YouTube/Kékfény

- U zavodu će se ubuduće voditi računa da se Der i Magda, koji je takođe poznat kao posebno opasan zatvorenik, više ne sretnu.

Čabi Deru,koji je u Mađarskoj osuđen na doživotnu robiju u Mađarskoj zbog ubistva u Amsterdamu i Budimpešti, a u Srbiji na 40 godina zatvora zbog likvidacije Nebojše Markovića na Banovom brdu, ovo je treći napad na zatvorenika.

Nije prvi put

- Der je u decembru 2020. godine napao muškarca kom se sudilo zbog sumnje da je 2018. nožem izbo ženu, a potom u junu i drugog koji se sumnjiči da je ubio ženu 2013. On je tada preko advokata poručio da ne može da podnese muškarce koji uništavaju živote ženama i da želi da donira novac organizacijama za zaštitu žena - preneli su mediji.

Najsuroviji ubica sa severa

Marinko Magda uhapšen je 1994. godine zbog serije ubistava koje je počinio na teritoriji Srbije i Mađarske. - Inspektori su ga pozvali zbog navodne provere pasoša, a kada je shvatio da je prevaren i da će ga uhapsiti, pokušao je da pobegne. Skočio je kroz prozor, ali je zaustavljen. U Srbiji je Magda sa saučesnicima u jednoj noći ubio pet ljudi u Subotici. Masakr je započeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić, Milana, Stane i njihovog sina Daneta (10), a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću. Četiri meseca kasnije policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice. Pored zločina u Srbiji, osnovano se sumnjalo da je ubio četvoročlanu porodicu Nađ iz Segedina, Balinta (42), suprugu Gizelu (42) i njihovu decu Danijela (17) i Balaža (10). Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u pomenutom mestu je takode ubio hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića. Suđeno mu je i za smrt Edite Nemet iz Orošhaze u Mađarskoj.

Autor: