AKTUELNO

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka.

Tužilaštvo u Valjevu podnelo je žalbu na rešenje Višeg suda u Valjevu, kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

Žalba je podneta juče.

Viši sud u Valjevu doneo je rešenje 5. jula kojima se usvaja zahtev za rehabilitaciju četničkog vođe iz perioda Drugog svetskog rata Nikole Kalabića.

Tokom desetogodišnjeg postupka, Viši sud u Valjevu saslušao je više svedoka i ostvario uvid u niz dokumenata pribavljenih iz ovdašnjih istorijskih arhiva i vojnih institucija.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka. Prvo rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je doneo krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rešenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 2018. rešenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Autor: