AKTUELNO

Gotovo 60 procenata muškaraca koji ubiju svoje partnerke pokuša da izvrši ili izvši samoubistvo, a prema rečima stručnjaka, oni ovo najčešće učine iz straha od predstojeće kazne ili zbog griže savesti.

Kako još objašnjavaju sagovornici, skoro 75 procenata ubijenih žena usmrtili su njihovi emotivni partneri. Poslednji u nizu zločina jeste onaj iz Aranđelovca, kada je 26. avgusta Zoran M. (61) nožem izbo suprugu Draganu M. (55), a potom pokušao sebi da presudi isekavši se po vratu i grudima.

Osećaj krivice

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da se ovakva ubistva najčešće dešavaju zbog ljubomore.

- Postoje dve vrste ljubomore: patološka i neurotična. Kod prve muškarac svaku svoju sumnju uzima kao verodostojni dokaz, što dovodi do ubistava - objašnjava Radovanović.

Sumorne brojke

21 žena ubijena prošle godine

21 žena ubijena do kraja avgusta ove godine

- Muškarci koji nisu duševno bolesni imaju strašan osećaj krivice zato što su ubili partnerku i veliki strah od kazne koja ih čeka, pa iz tog razloga češće izvršavaju samoubistvo.

Kriminolog objašnjava da se agonija ljubomore ne završava nakon ubistva, već bol koju ona proizvodi ne prestaje, nego nadmašuje želju za životom.

- Patnja ne prestaje nakon što ubiju svoju večnu ljubav, on ima osećaj da ga je ona izneverila, pa je osećanje ljubomore isto kao kad je partnerka bila živa. Tu se zalazi u dosta komplikovanu oblast u kojoj se meša mnogo nauka - objašnjava Radovanović.

Broj nastradalih žena je zabrinjavajuć

Foto: TV Pink Printscreen

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne ženske kuće, kaže da je porast broja nastradalih žena u slučajevima porodičnog nasilja zabrinjavajuć i da će se, ako se nastavi ovim tempom, prevršiti prošlogodišnji broj.

- Tek je avgust, a broj ubijenih žena u slučajevima porodičnog nasilja već je skoro dostigao prošlu i pretprošlu godinu. Neke od ubica izvrše samoubistvo, drugi pokušaju, ali zar je to bitno kada je već neko nevin nastradao - priča Stanojevićeva.

- Okidač za ove zločine u većini slučajeva jeste patološka ljubomora. Primetno je bilo u nekoliko slučajeva da su ljudi iz inostranstva u pitanju, a tu ta razdaljina mnogo utiče na odnos u braku, razvija se sumnja. Ona naglašava da šta god da je u pitanju, bilo ljubomora, sumnja ili prevara, ubistvo nije rešenje.

Klinički psiholog Marija Šutulović kaže da muževi ubice koriste nasilje da bi kompenzovali svoje deficite, da je ono što je tipično i svima zajedničko to da krivicu uvek svaljuju na druge, odnosno na žene.

- Muškarci ubistva izvršavaju zbog agresivnosti i želje da nanesu povredu. Kod njih se javlja strah od posledica i to je razlog zašto nakon ubistva izvršavaju ili pokušavaju da izvrše samoubistvo. To što je muškarac i sebi oduzeo život nije dokaz njegove "napaćene i večne ljubavi", već govori o njegovoj nasilničkoj i egoističnoj ličnosti i najverovatnije nesavladivom strahu od predstojeće kazne i osude - priča Šutulovićeva.

Znaju šta rade

- Nakon zločina, oni smišljaju način kako da se izvuku ili pobegnu, češće napuste mesta zločina kada izvrše ubistvo ili pokušavaju da nešto insceniraju kako bi sve prikrili. Muškarci tačno znaju šta rade i rade to planski.

Psiholog naglašava da, ako napravimo paralelu, iako žene tri do četiri puta češće pokušavaju da izvrše samoubistvo, muškarci su ti koji ga najčešće i izvrše, jer oni biraju smrtonosnija sredstva i efikasnije načine da to urade.

Ona objašnjava i da postoji četiri uzroka koji dovode do femicida. Prvi je skoro po pravilu ljubomora, drugi je želja da se otarase žene i počnu novi život, treći su ubistva na mah nakon svađa i četvrta ubistva nakon razlaza, jer ne mogu da se pomire s tim da ona ima drugog.

Crna statistika

x 12. maj - Slavoljub J. (62) zaklao prvu komšinicu Snežanu Đ. (67) u njenoj kući u Barajevu, a nakon toga pokušao da se ubije u pomoćnoj prostoriji

x 05. jun - Zoran P. (51) ubio bivšu partnerku Snežanu S. (47) tako što je izbo nožem nekoliko puta u dvorištu njene kuće u Barajevu, a potom je pokušao da izvrši samoubistvo prerezavši sebi grkljan

x 22. jun - Mile M. (53) iz Futoga ubio svoju ženu Ivanu R. (50), a potom sebi pokušao da presudi prerezavši vene

x 02. jul - Tibor B. (57) ubio je svoju partnerku Anu K. (49), a potom presudio sebi pucnjem iz pištolja u svojoj porodičnoj kući u Telečki kod Sombora

x 26. jul - Vinko P. ubio je svoju suprugu Julijanu iz pištolja u selu Starčevo kod Petrovca na Mlavi, a potom presudio sebi pucnjem iz istog oružja

x 30. jul - Čedomir J. (43) sekirom ubio suprugu Blaženku G. J. u spavaćoj sobi, a potom presudio sebi u potkrovlju kuće u Batajnici

Autor: