AKTUELNO

Kragujevčanin Duško Tanasković (28), osumnjičen za surovu likvidaciju Crnogorca Gorana Vlaovića Gora na plaži u Pagu ima burnu kriminalnu prošlost.

Reč je o mladiću koji je već robijao, a čije se ime prvi put pojavilo u medijima pre osam godina. Ako je suditi po fotografijama koje je ovaj Kragujevčanin ponosno objavljivao na društvenim mrežama, on je i član jedne poznate bajkerske grupe koja je ranije dovođena u vezu sa organizacijama označenim kao ekstremnim. Kako tvrde hrvatski mediji, na saslušanju u policiji Tanasković je rekao da zna da za njim traga crnogorska policija zbog sumnje da je pomagao egzekutoru u ubistvu jednog od istaknutih „škaljaraca” Milića Minje Šakovića u Budvi.

– On je rekao da nema veze sa tim zločinom jer je tada bio u Kragujevcu, gde su mu izdata nova lična dokumenta – prenosi nam izvor iz Hrvatske.

Ono što je posebno zanimljivo jeste i da je ubijeni Vlavoić dovođen u vezu sa kriminalnim klanom čiji je jedan od najistaknutijih članova bio upravo Šaković. Tokom saslušanja on je, navodno, priznao i svoju kriminalnu prošlost.

– Ispričao je da je bio u zatvoru kao maloletnik. Rekao je da je odležao ukupno pet godina zbog razbojništva i imovinskih delikata – objašnjava nam sagovornik sa dobrim vezama u policiji Hrvatske.

Pokušaj pljačke banke

Razbojništvo u kome se Duško najviše „istakao” dogodilo se februara 2014. godine, piše Objektiv.

Reč je o pokušaju pljačke ekspoziture Jugobanke-Jugbanke iz Kosovske Mitrovice u naselju Aerodrom u Kragujevcu. Tada je grupa mladića maskirana „fantomkama” pokušala da uđe u objekat u Ulici Grada da Karare, ali nisu uspeli da otvore vrata. Kada se oglasio alarm, razbojnici su se dali u beg. Tada se jedan od razbojnika okliznuo na stepenicama i pao. Patrola policije koja je bila u blizini brzo je došla do banke, a tada su se začuli i pucnji. Iz Hitne pomoći je objavljeno da je „ukazana pomoć muškarcu koji se krio u stanu u Ulici Vladimira Rolovića.

Vrata su bila otvorena, a vlasnik stana je tvrdio da ne znao ko je čovek koji se tu zatekao, a koji je imao prostrelnu ranu na butini”. Posle nešto više od dva meseca otkriveno je da je upucan tada dvadesetjednogodišnji M. Đ., koji je tokom aprila 2014. uhapšen zbog sumnje da je sa D. T. (20) pokušao da opljačka banku.

– M. Đ. je 13. februara pokušao da opljačka banku sa D. T. (20) iz Kragujevca, koji je u međuvremenu uhapšen i sproveden na izdržavanje zatvorske kazne zbog drugih krivičnih dela. Nakon bekstva u obližnji stan, njemu je D. T. vatrenim oružjem naneo prostrelnu ranu u predelu leve natkolenice – objavio je MUP Kragujevca pre osam godina.

Inače, da je čovek koga sada smatraju lovcem na glave članova jedne kriminalne grupe iz Crne Gore zaista imao veze sa stanom u zgradi u Ulici Vladimira Rolovića, svedoči i fotografija koju je objavio na Fejsbuku, a na kojoj se vidi da pozira u prsluku jednog kontroverznog moto-kluba iz Srbije.

Rođaka uhapšenog Duška je potvrdila da je on bio u Kragujevcu u vreme kada je u Budvi likvidiran Milić Šaković, a dala je i kratak osvrt na ono što se desilo na plaži u Hrvatskoj.

– Nismo se videli mesec i više dana. Posle svega što sam čula, morala sam da popijem lekove da se smirim. Znam da nije ubio tog čoveka u Budvi jer je bio u Kragujevcu i vadio je ličnu kartu, nije mogao da bude na dva mesta u isto vreme.

A za ovo u Hrvatskoj stvarno ne znam… Ma kakav da je, verujem da ne bi ubio čoveka. Mislim da je ovo nameštaljka, da on nekoga štiti…

Problem s drogom

Tokom saslušanja u policiji, kako se saznaje, Duško nije želeo da iznosi odbranu i za to je naveo razlog.

– Rekao je da ima psihičke probleme. Ukoliko je to slučaj, njegov branilac će tražiti da se pribavi dokumentacija kojom bi se utvrdilo da li zaista boluje od neke duševne bolesti i da li ona isključuje krivičnu odgovornost. Dakle, ostaje pitanje da li je bio uračunljiv u vreme ubistva Vlaovića – kaže izvor Objektiva.

Kako smo saznali, Tanasković je u evidenciji MUP Srbije registrovan kao narkoman, ali do sada nije bio označen da je vezi sa kriminalnim klanovima.

Tanasković je juče sproveden u tužilaštvo, i to pod jakim merama obezbeđenja, a određen mu je pritvor od mesec dana zbog opasnosti od bekstva

– Izneo je odbranu. Kakvu odbranu? Pa, odbranu ćutanjem, i to je odbrana. Ja ne znam da li njega traži i Crna Gora, ali znam da je moj klijent u jako lošem stanju. Psihički je loše, zato nije izneo odbranu. Bitno je da se sprovedu veštačenja, a kada vidimo rezultate, onda ćemo znati kakvu odbranu ćemo složiti – rekao je njegov advokat Vinko Gulišija po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Prema do sada saopštenim zvaničnim informacijama, Vlaović, za koga mediji iz Crne Gore navode da je samo jednom godišnje napuštao tu državu i da je stalno bio okružen telohraniteljima, ubijen je kada je u njega pucano s leđa iz neposredne blizine, i to iz „gloka”. Oružje za koje se veruje da je korišćeno prilikom ubistva je pronađeno, kao i još dokaza.