AKTUELNO

Broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u ovom periodu godine u odnosu ne prethodnu je povećan, dok se broj samih saobraćajnih nezgoda i broj povređenih smanjio, rekao je za Pink Branko Stamatović v.d. direktora Agencije za bezbednost.

U ovoj godini je do sada život izgubilo 316 osoba. Broj poginulih u odnosu na isti period prošle godine se povećao ali ako se posmatra duži period, od poslednjih 10 godina primećen je trend smanjena poginulih u saobraćajnim nezgodama.

- Kao uzrok nesreće na prvom mestu je brzina a svaka treća osoba izgubi život zbog neprilagođene brzine kretanja. Na drugom mestu je vožnja pod dejstvom alkohola, čak svaka sedma osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama zbog alkohola. Na trećem mestu je put, odnosno uticaj puta na uzrok saobraćaja - rekao je Stamatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada se govori o mladima, istakao je Stamatović, interesantan podatak je da je kod mladih od 18 do 20 godina najveći uzrok stradanja u saobraćanim nezgodama neprilagođena brzina a u uzrastu od 20 do 26 godina glavni uzrok stradanja je alkohol.

Inače, statistika pokazuje da su u saobraćaju do sada u ovoj godini život izgubile 54 mlade osobe, što je za 15 osoba više nego prošle godine.

#Branko Stamatović

#Poginuli

#Saobraćaj

#saobraćajne nezgode