AKTUELNO

Beograđanka Stoja G. (88) stradala je u požaru koji je izbio juče oko podne na osmom spratu zgrade u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu.

Gust dim koji je kuljao sa prozora njenog stana u potkrovlju primetile su komšije koje su pozvale 193, a na teren je odmah izašlo 18 vatrogasaca sa šest vozila. Kada su ušli unutra, zatekli su nesrećnu ženu bez svesti i izneli je napolje. Uprkos naporima lekara, starica je preminula. Posle višečasovne intervencije, vatra je lokalizovana i ugašena, a policija još ispituje uzrok.

Vatra je izbila u jednoj od soba, ali se ubrzo proširila na ceo stan od oko 40 kvadrata, koji je u potpunosti izgoreo. Svi stanari odmah su evakuisani iz ove zgrade u Gandijevoj.

Kako su nam ispričali, Stoja je već nekoliko godina živela sama, otkako joj je preminuo muž. Ističu da je bila veoma inteligentna, obrazovana i vitalna gospođa, ali da nije volela da se druži sa komšijama.

- Još kao dete ostala je siroče, a udovica je već nekoliko godina. Čuli smo da je posle toga sklopila ugovor sa nekim poznanikom, da je obilazi i brine o njoj. Međutim, prevario ju je i od tad je sama, nema nikog. Nije verovala ljudima, mislila je da svako hoće da je slaže i iskoristi. U nedelju smo je videli kako leži pored lifta, dozivala je pomoć i govorila da se šlogirala. Vratili smo je u stan i videli da je uzela nekoliko tableta za smirenje. Žao mi je što je tako skončala - kazali su nam susedi.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, plamen se nije proširio na susedne stanove.

Kada je završeno gašenje, usledilo je raščićavanje zgarišta kako neki ugljenisani deo s prozora ne bi pao i povredio prolaznike.


Prošlog ponedeljka, gotovo indentičan slučaj dogodio se u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu, kada je u vatri stradala LJubinka S. (80). NJen stan je u potpunosti izgoreo, nesrećna starica je živela sama, a preminula je usled posledica gušenja dimom.

Pretpostavlja se da je kasno uveče palila sveću u pomen nedavno preminulnom mužu, te tako izazvala požar.

Autor: