AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je danas osudio Mladena Novakovića (39) zvanog Tocilo, na kaznu zatvora od 17 godina.

Ime Mladena Novakovića zvanog Tocilo srpskoj policiji je poznato već od 2012. godine kada je hapšen zbog zelenašenja i pljački. Sedam godina kasnije "pao" je kao deo kriminalnog klana koji se bavio rasturanjem herona.

Te 2019. godine zaplenjeno je oko 77 kilograma droge koja je procenjena na oko pet miliona evra.

Drogu je švercovao tako što je paketiće od po 20 grama stavljao pored puta ispod kamena ili kod saobraćajnog znaka.

Podsećanja radi, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je danas Tocila osudio na kaznu zatvora od 17 godina, zbog optužbi da je predvodio kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom droge.

Sudija

- Okrivljeni Mlade Novaković je oglašen krivim što je od 2. avgusta do 13. novembra 2019. godine, na teritoriji Srbije i to na širem području Mladenovca, Niša i Južne Srbije, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a sve u cilju sticanja finansijske koristi, dok su u navedenom vremenskom periodu Saša Nikolić, Velibor Cvetkov i NN lice postali pripadnici te grupe. Prihvatili su zadatke u okviru plana delovanja grupe, koji je podrazumevao kupovinu radi prodaje, prenošenje i držanje radi prodaj heroina - navodi se u presudi koju je potvrdio Apelacioni sud.

Novaković je, kako se navodi, kao organizator stvorio plan u okviru koga je on kupovao radi prodaje heroin i organizovao neovlašćeni prenos do Mladenovca. Pripadnicima organizovane kriminalne grupe izdavao naloge, određivao vreme i mesta preuzimanja heroina, način prevoza, odnosno mesta i načine skladištenja droge heroin radi njene dalje prodaje zainteresovanim kupcima.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Cvetkov, nakon anagažovanja od strane NN lica od istog u blizini granice sa Bugarskom neovlašćeno držao opojnu drogu heroin koju je Novaković prethodno kupovao, u kojim prilikama je NN lice Cvetkovu usmeno prenosilo naloge i instrukcije izdate od strane organizatora Novakovića vezane za mesto i vreme isporuke preuzete opojne droge heroin, nakon čega je Cvetkov vozilima prevozio preuzetu drogu do unapred dogovorenih mesta na širem području Mladenovca - utvrđeno je u presudi.

Drogu je potom, kako se navodi, Nikoliću, koji ga je na mestima u blizini autoputa, putničkim vozilom sačekivao, odakle je postupajući po nalozima i instrukcijama Novakovića, vozio dalje do unapred pripremljenih "štekova".

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu kojom su pored Novakovića kao pripadnici njegove grupe osuđeni i Saša Nikolić na 11, a Velibor Cvetkov na 10 godina zatvora, navodi se u odluci na sajtu tog suda.

Potvrđenom presudom od okrivljenih je oduzeto ukupno 76.580,43 grama heroina, 494,95 grama kokaina, 302,26 grama smese heroina sa paracetamolom i kofeinom, kao i 50,13 grama smese heroina sa kofeinom i 98,01 grama smese kofeina i paracetamola.

Osuđivan

Novaković je i 2018. godine bio osuđen zbog droge.

Cvetkov je tokom suđenja priznao da je prevozio pakete, ali je insistirao da nije znao da je u njima droga, ali mu sud nije poverovao.

Novaković, Nikolić i Cvetkov uhapšeni su krajem 2019. kada je pronađeno oko 77 kilograma heroina.

Pronađeni heroin je bio sakriven u specijalno napravljenim burićima zakopanim i prekrivenim zemljom.

Pet miliona evra

Vrednost narkotika koja je tada pronađena, procenjena je na pet miliona evra.

Inače, Novaković hapšen više puta, najpre zbog zelenašenja, pa pljački, a 2012. je uhapšen zajedno sa još desetak osoba, među kojima su bili i policajci.

Tada je pisano da je on organizovao mrežu prodaje droge, tako što je paketiće od po 20 grama, ostavljao pored puta, izvan Mladenovca, obično ispod nekog kamena ili pored saobracajnih znakova, koje su kasnije preuzimali ostali članovi grupe radi ulične prodaje.

Autor: