AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom je u julu 2020. godine Darko Šarić osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora.

Pojedinačno mu je za pranje para izrečeno sedam godina, dok je za podstrekavanje na ovo krivično delo osuđen na tri godine manje.

Istom presudom, još 12 okrivljenih je osuđeno na ukupno 44 godine zatvora, dvoje je zbog nedostatka dokaza oslobođeno, dok je protiv dvoje odbijena optužba. Odlukom Apelacije, u odnosu na sve koji su bili osuđeni, naloženo je novo suđenje, kao i u odnosu na dvoje protiv kojih je odbijena optužba. Za dvoje koji su prvostepeno oslobođeni, Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića, odluka je potvrđena.

- U obrazloženju prvostepene presude nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja - navodi se u saopštenju Apelacije.

- Osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće "Štampa sistem" potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila trgovinom narkotika. Ali, iz pisanih dokaza proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizilazi da je grupu Šarić oformio tokom 2008. godine, a da konverzija i ulaganje novca usledili tek 2008, 2009. i 2010. godine.

Apelacioni sud

Prilikom izricanja prvostepene presude, predsednik tročlanog sudskog veća, sudija Siniša Petrović je istakao da je sud prihvatio Šarićevu odbranu da je svoje preduzeće "Štampa" prodao "Vacu" 2009. godine, za šta je uplaćeno 30 miliona evra, od kojih je više od 20 miliona evra uplaćeno Pljevljaku:

- Međutim, sud ne prihvata način na koji je Šarić došao do udela u procentu "Štampe", tako što je pružao zaštitu jednom vlasniku. Sporno je odakle je novac koji je uložio u tu firmu, a sumnja se da je reč o prljavom novcu, koji pripada grupi koja se u to vreme bavila švercom droge.

IMOVINA

Prilikom donošenja prvostepene presude, sudija Petrović je naveo i da je od okrivljenih oduzeta protivpravno stečena imovina. Reč je o Privrednom društvu "Mladi borac" iz Sonte, "Jedinstvu" iz Gajdobre, "Mitrosremu" iz Sremske Mitrovice, UTP "Putnik" a.d. Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" iz Preševa, "Danzo invest". Oduzet je i magacinski prostor pančevačkog preduzeća "AMC Zvezda", kao i tri stambena objekta u Beogradu na uglu Juhorske i Danteove ulice.

Autor: