AKTUELNO

Biće ovo ponovno mučenje za već previše napaćene roditelje, ali idemo do kraja.

Stefanu smo se zakleli da ćemo biti istrajni u ovoj borbi i daćemo sve od sebe da izdržimo ono što nam predstoji.

Ovo je juče za medije izjavila Javorka Marković, tetka pokojnog Stefana Filića (18), reagujući na vest da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu za ubistvo maturanta iz Velike Plane.

Presuda dvojici okrivljenih mladića za teško ubistvo ukinuta je na dan kada su se navršile dve i po godine od Stefanovog ubistva. Smederevski sud oglasio je krivim za teško ubistvo u saizvršilaštvu Nikolu Bojovića (20) na kaznu zatvora od 18 godina i Mitra Pandurevića (20) na 15 godina. U obrazloženju prvostepene odluke stoji da su oni 2. februara 2020. godine, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, zajedničkim radnjama izvršenja, ubili Stefana Filića, koji je od težine zadobijenih povreda preminuo dan kasnije.

Apelacioni sud prihvatio je žalbu okrivljenog Pandurevića, sa obrazloženjem da prvostepeni sud ne daje nedvosmislene razloge za svoj zaključak da su okrivljeni zajednički preduzimali sve radnje, svesni posledica koje mogu nastupiti, kao i da nisu u dovoljnoj meri razjašnjenje odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđenje. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, a zasada je neizvesno kada će ono početi i koliko će trajati.

- Zatečeni smo ovakvom odlukom Apelacionog suda, posebno jer je doneta na tačno dve i po godine od ubistva, ali i dalje verujemo u pravosudne organe i prvostepeni postupak.

Javorka Marković, Foto Privatna arhiva
Verujemo da će Viši sud u Smederevu da postupi po pravdi i u skladu sa zakonom, te da neće odstupiti od prvobitne odluke - kaže Javorka Marković.

Prema njenim rečima, ukidanje presude najteže su doživeli Stefanovi roditelji:

- U Velikoj Plani svi su u šoku, od običnih ljudi koji brinu za svoju decu, a o Stefanovim roditeljima u kakvom su stanju i da ne pričam. Ponovo gledati jednom mesečno ubice njihovog nedužnog sina i deliti isti prostor sa njima biće nesnosno, ali se nadaju i dalje veruju da će pravda biti donekle zadovoljena.

Dvojica okrivljenih za Stefanovu smrt, prema tvrdnjama Tužilaštva, nasrnula su na grupu mladića ispred diskoteke, u kojoj je bio pokojni Stefan i njegov maloletni brat.

Kada ih je Stefan zamolio da ih ne diraju, napali su ga i udarili više puta, a nakon što je pao na pločnik i nepomično ležao, Bojović ga je, kako se tvrdi, šutnuo nogom u glavu.

Ovo je, kako smatraju veštaci, bio koban udarac, nakon kojeg je Stefan bio u komi 24 sata, a potom izdahnuo.

Bojović i Pandurević su u pritvoru dve i po godine od hapšenja. Sada im je pritvor produžen sve do nove odluke prvostepenog suda.

ADVOKAT: VERUJEMO U PRAVOSUĐE

- Novo suđenje je nastavak agonije koju roditelji moraju da prođu, a koja zapravo nije ni prestajala. Verujemo da će pravosudni organi pažljivo odmeriti sve ponovo i doneti odluku u skladu sa zakonom - kaže advokat oštećenih roditelja Stefana Filića Borko Petković.

Autor: