AKTUELNO

Patrole su bile postavljene na vidnim mestima, ali i "skrivenim".

Na Novom Beogradu sinoć oko 20:30 časova nakon što se dogodio obračun u kojem je u grudi upucan D. P. (39) policija je pokrenula akciju "Vihor" koja je trajala nekoliko sati. Ceo Novi Beograd je bio pod "tajnom" opsadom pripadnika MUP-a.

Što u prevodu znači - patrole su bile postavljene na vidnim mestima, ali i "skrivenim". Svaka policijska ekipa tačno zna gde treba da bude u tom trenutku i koji je njen zadatak.

- Znaju gde treba da se parkiraju i postave, gde da blokiraju saobraćaj, u kojim "štekovima" da budu, gde da se kreću policajci u civilu... Njihov zadatak je presretanje vozila, ljudi, legitimisanje i provera da li imaju krivični dosije, da li imaju nešto nedozovljeno kod sebe, oružje... Automobili se pretresaju. Policija takođe ima svoje "doušnike" koji moraju da dojave da li se nešto dešava sumnjivo u tom kraju u trenutku "Vihora". Praktično ceo taj kraj je bio blokiran i pod nadzorom, kao što je bio slučaj i sinoć kada se dogodila pucnjava - rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Inače, Vihor je prvi put u Srbiji pokrenut posle ubistva načelnika resora javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže 1997. godine.

U Srbiji je davanje naziva policijskim akcijama počelo 1921. godine, a tu praksu kod nas uveo je Arčibald Rajs.

Foto: MUP, TV Pink Printscreen

Najpoznatija akcija srpske policije je "Sablja", koja je nastala posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003 godine.

Podsetimo, beogradska policija i dalje traga za napadačem koji je sinoć na Novom Beogradu u grudi upucao D.P. (39).

Policija je pretresala gotovo svako vozilo, ali se sumnja da se napadač sakrio u neki od obližnjih stanova.

Međutim, ranjeni je juče odbio saradnju sa policijom. Tvrdio je da ga je "pogodio zalutali metak, a da ga je u Urgentni centar dovezao njemu nepoznati čovek".

- Mladić se nalazi van životne opasnosti. Istragu otežva njegova odluka da ne govori o napadu. Nakon pucnajve dogodila se i tuča, ali za sada ne postoje dokazi da su ta dva događaja povezana- kaže naš izvor.

Podsećanja radi, u Urgentni centar juče je sa ranom od metka u grudima primljen D. P. koji nema krivični dosije.

Motiv pucnjave još nije poznat.

Autor: