AKTUELNO

Ubica Minje Šakovića, jednog od glavnih operativaca „škaljarskog klana“, stigao je u Budvu iz Beograda nekoliko dana pre zločina, prenosi pisanje Republike.rs, Adria.tv iz Podgorice.

Likvidaciju je platio Radoje Zvicer, dodaje se, odbegli vođa „kavačkog klana“, a organizacija je pripala pripadnicima bande Veljka Belivuka. Dobro obavešteni izvori iz bezbednosnih službi došli su do podatka da je za ovo ubistvo Zvicer platio 100.000 evra, od čega je deo otišao ubici, a deo je potrošen na pripremu zločina i logistiku, javlja Republika.

Foto: Pink.rs

To su prva saznanja kojima raspolažu policije Crne Gore i Srbije o ubistvu Šakovića u petak u 23.30, u bašti restorana „Korkovado“ u Budvi.

Foto: TV Pink Printscreen

"U ubistvu je učestvovalo više osoba. Momak koji je pucao u Šakovića imao je pripremljenu odstupnicu i vozača koji ga je čekao u ukradenom automobilu. Crnogorska policija zasad zvanično koristi termine „stranci“ i „stranac“, ali pouzdani tragovi ukazuju da je reč o osobama iz Srbije. Policijski saradnici iz kriminalnog podzemlja maltene su najavili ovaj zločin i predali kriminalističkim inspektorima važan trag koji vodi do Radoja Zvicera i njegove beogradske ekipe. Tačnije, do pripadnika bande koji su još na slobodi, a izbjegli su hapšenje u februaru prošle godine", objašnjava izvor Republike.rs.

Foto: Pink.rs

Krvava osveta

On navodi da Zvicer nikad nije oprostio pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića 27. marta 2016. u Kotoru. Tužilaštvo je tada sumnjalo da su „škaljarci“ Igor Dedović, Jovica Vukotić i Minja Šaković autom preprečili put Stuparu i Radonjiću i pucali u njih.

"Pištolj je prvi potegao i zapucao Vukotić, a kad su Stupar i Radonjić izašli iz vozila i počeli da bježe, iz BMW su izašli Dedović i Šaković s pištoljima NN marke, kalibra 7,65. Sva trojica su zapucala ka oštećenima", piše u toj optužnici.

Zbog tog pokušaja ubistva Minja Šaković je pola godine bio u pritvoru. Dedović je kasnije sa Stevanom Stamatovićem ubijen u Atini, a Vukotić je i dalje u bekstvu.

S druge strane, Belivuk je na crnu listu stavio Šakovića, koji je bio među osumnjičenima za likvidaciju vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića 13. oktobra 2016. u Beogradu. Šaković je, međutim, i tada pušten na slobodu.

"Već tada, 2016, Zvicer i Belivuk su doneli odluku da ceo vrh „škaljarskog klana“ treba ukloniti zajedničkim snagama. Šakovićevo ime ostalo je na crnoj listi i posle bekstva Zvicera i hapšenja Belivuka. Stamatovićevo ime je izbrisano kad je ubijen u Atini. On je takođe dovođen u vezu s ubistvom Stankovića. Sve ovo govori da policije dve države i dalje imaju pune ruke posla", dodaje sagovornik Republike.

Video: Pink.rs

Pobegao policajcu

Visokopozicionirani član „škaljarskog klana“ Minja Šaković ubijen je u restoranu „Korkovado“, kod bedema Starog grada. On je, prema saznanjima crnogorskih medija, te večeri bio s prijateljima koji su ga, kako se navodi, upozoravali na sumnjivog čoveka u blizini.

Ubica je, kako saznaje Republika, prišao do stola i u potiljak Šakovića, koji je sedeo okrenut leđima, ispalio više hitaca, nakon čega se dao u bekstvo. Kako tvrde očevici, krv je prštala svuda, čak i po Šakovićevim prijateljima, pa se u prvim trenucima nije znalo da li su i oni ranjeni.

Snimci nadzornih kamera pokazuju da je ubica u beloj košulji i s belim kačketom na glavi nakon pucnjave hitro pobegao pored hotela „Mogren“, a zatim pored obližnje prodavnice i izgubio se između stambeno-poslovnih zgrada.

Kroz gužvu koja je nastala posle pucnjave za njim je potrčao policajac u civilu koji nije bio na dužnosti, već je s društvom sedeo u drugom lokalu. On je, navodno, izdao naredbu ubici da stane ili će pucati, ali nije mogao da upotrebi oružje jer bi ugrozio živote građana koji su panično bežali.

Policija je pronašla pištolj iz kog je pucano, kao i košulju i kačket koje je ubica prilikom bekstva odbacio.

„Sumnjiva lica“ praćena i pobegla

Doušnici iz podzemlja su crnogorskoj policiji najavili dolazak trojice ljudi iz Srbije koji planiraju ubistvo na teritoriji Budve. Nisu pomenuli ime Minje Šakovića, ali se znalo da je reč o nekom „bezbednosno interesantnom licu“, kako policija krsti kriminalce. Nezvanično se saznaje da je policija „stavila na mere“ trojicu „stranaca“. Jedan od tih „turista“ je posle zločina saslušan, saznali su crnogorski mediji, ali zasad nema potvrde da je učestvovao u zločinu. Druga dvojica su nestala.