AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet osumnjičenih da su u noći izmedju 3. i 4. maja 2021. godine na smrt pretukli američkog državljanina Gima Gavina Kempa (54) u kući na Zvezdari.

Optuženima se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu, iz člana 114. stav 5, za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 godina zatvora ili doživotni zatvor.

Optuženi su M.Đ. (48), V. Đ. (58), J. M. (39), Lj. K. (28) i B. R. (36).

Optužnica je 16. juna podneta Višem sudu na odluku o potvrđivanju.

Sumnja se da su optuženi u uračunljivom stanju, a J.M. u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled akutne napitosti, zajedno, sa umišljajem Kempa lišili života.

Oni su 3. maja od 14 časova popodne u Skadarliji kod "Sebilj česme" pili votku, a oko 21 čas prišao im je Kemp, pa su ga pozvali da im se pridruži, te su nastavili zajedno da piju, pošto je Kemp dao novac za piće.

Nakon toga svi zajedno su otišli u kuću V.Đ. na Zvezdari gde su optuženi tražili od oštećenog da im da novac, a pošto je rekao da nema kod sebe i da može sutra da im preko Western union-a prebaci 300 dolara, B.R, LJ.K. i M.Đ. su počeli da ga biju.

Tukli su ga rukama i nogama, a B.R. i M.Đ. su gvozdenom vagom za telesno merenje po glavi, od čega se vaga raspala.

Nakon toga V.Đ. mu je zadavao udarce ušicama sekire po glavi i telu, a potom i V. Đ. nakon čega su tokom noći telo ubijenog muškarca izbacili u hodnik, pošto su ga pretresli u cilju pronalaska novca.

Sutradan oko 9 časova V. Đ. i J. M. su prijavili policiji da su navodno našli telo Kempa na ulici i uneli ga u kuću kako bi mu ukazali pomoć, a u kojoj je on usled alkoholisanosti navodno pao i udario glavom o pod usled čega je navodno preminuo.

Svi optuženi su u pritvoru od hapšenja 4. maja 2021. godine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo sudu da ih osudi po zakonu i optuženim miškarcima izrekne meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara.