AKTUELNO

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odredjeno je zadržavanje do 48 sati vlasniku firme “Probotanic” d.o.o. Beograd M.K, zbog sumnje da je oštetio firmu “Baltik Junior” u kojoj je ranije bio suvlasnik i direktor, za više od 240 miliona dinara.

M.K. će sutra biti saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivična dela - produženo krivično delo Zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti i tri krivična dela pranje novca. Pored njega, po nalogu tužilaštva uhapšene su još tri ženske osobe, O.L, V.M. i B.B. koje su danas saslušane pred postupajućim tužiocem zbog krivičnog dela pranje novca, kao i D.D. zbog krivičnog dela zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti u pomaganju.


Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo da se prema D.D. odredi pritvor.


Sumnja se da je M.K, 4. marta 2020. godine, bez saglasnosti drugog osnivača, registrovani žig firme “Baltik Junior” preneo na privredno društvo "Data komerc" doo, čiji je direktor D.D. za novčani iznos od 240.000 dinara sa PDV-om.

Potom je ugovorom o prenosu prava od 6. maja 2021. godine D.D. preneo pravo na žig na novoosnovanu firmu “Probotanic” za novčani iznos od 300.000 dinara.


Pored toga, M.K. se sumnjiči da je različitim simulovanim ugovorima izvlačio novac iz "Baltik junior-a", kako bi reklamirao proizvode "Probotanic", i kupovao licence za korišćenje softvera od stranih kompanija, a koje nije uneo, niti ostavio u "Baltik junioru" prilikom izlaska iz vlasništva i davanja ostavke u tom privrednom društvu.


Na ovaj način pribavio je protiv pravnu imovinsku korist za sebe i druga pravna lica u ukupnom iznosu od 240.079.810,52 dinara, kao i za vrednost otudjenog žiga, a sve na štetu "Baltik junior" doo, čije je interese zastupao.

Što se tiče krivičnih dela pranje novca sumnja se da ih je M.K. izvršio zajedno sa ostalim osuumnjičenima kako bi prikrio porekli novca koji potice iz kriminalne delatnosti, placajuci im usluge advokata, konsaltiga i promocije putem društvenih mreza iako te usluge nisu obavljene.

Autor: