AKTUELNO

Druga optužnica protiv klana Veljka Belivuka otkriva i nove detalje ubistva navijača Zvezde Zdravka Radojevića, koji je zbog informacija do kojih je došao vrh ovog klana, a koje su im ukazivale da "radi o glavi" Milošu Budimiru, ali i sarađuje sa "škaljarcima", brutalno ubijen u "kući strave" u Ritopeku.

Prošle nedelje potvrđena je i druga optužnica koja ozloglašeni klan tereti za još dva ubistva - Gorana Mihajlovića i Nemanje Mitića, a koja pored već optuženih Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nemanje Lakićevića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Nebojše Jankovića, Nemanje Đurića, Dejana Tešića, Miloša i Marka Budimira, Srđana Lalića, ima i još novootkrivena saradnika ove kriminalne grupe Senada Rešovića i Dragana Mitrovića.

Dok je Rešović, kako se sumnja pomagao klanu u ubistvu Nikole Mitića, ova optužnica otkriva da je okrivljeni Dragan Mitrović bio zadužen za praćenje kretanja ubijenog navijača Zvezde Zdravka Radojevića. Dokazi koji su prikupljeni tokom istrage za ovaj zločin ukazali su da je osumnjičeni Mitrović trebalo da isprati gde Radojević parkira svoje vozilo, kao i gde živi, kako bi vođe ovog klana razradile plan ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama, čitava priprema ubistva trajala je od 30. oktobra do 10. novembra 2020. godine, a u njoj su učestvovali Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Nemanja Lakićević, Vlade Draganić, Bojan Hrvatin, Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić, Miloš Budimir i Srđan Lalić.

Sumnja se da su po dogovorenom planu okrivljeni Dragan Mitrović kao i okrivljeni Marko i Miloš Budimir u više navrata osmatrali mesta boravka, putnička vozila koja poseduje, pratili kretanje i kontakte Zdravka Radojevića i o tome obaveštavali organizatore. Prema navodima iz optužnice, okrivljeni Nemanja Lakićević je koristeći poznanstvo i poverenje koje je prema njemu imao Radojević, koji mu je izrazio sumnju da mu je ugrožena bezbednost, dao na korišćenje svoj automobil "pasat", a o tome je obavestio Marka Miljkovića tako što mu je poslao fotografiju autombila i njegove registracije, kako bi se Radojević lakše pratio.

Miljković je tada, kako se sumnja, bio taj koji je Radojevića namamio da dođe do parkinga u blizini "Laste", tako što mu se predstavio kao prodavac oružja.

- Miljković je slanjem poruka u kojima se predstavljao kao navodni prodavac vatrenog oružja na prevaran način namamio Radojevića da u jutarnjim satima 10. novembra 2020. dođe do parking prostora u blizini JP "Lasta" , kako bi se sreo i dogovorio kupovinu vatrenog oružja i municije, što je Radojević prihvatio i na parking prostoru se sreo sa Jankovićem, navodnim prodavcem - navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal u koju je "Blic" imao uvid.

Foto: Beta/Branislav Božić, Tanjug/Rade Prelić

Po dolasku na ugovoreni sastanak sa, Radojević je mislio, prodavcem oružja, sumnja se da je on iz svog vozila "pasat" prešao u "megan reno" kojim je upravljao Janković, koji mu je, navodi se u optužnici, rekao da idu na mesto gde se nalazi oružje. Ubrzo potom, Radojević je otišao direktno kod svojih dželata.

Optužnica protiv ozlogašenog klana otkriva i kretanje Jankovića i Radojevića, gde se navodi da su krenuli autoputem u prvacu Niša. Njih su pratili Hrvatin i Marko Budimir, kao i Nemanja Đurić i Dejan Tešić. Prva dvojica, navodi se u optužnici vizuelno su pratili kretanje, dok je Dejan Tešić išao ispred vozila, a Nemanja Đurić iza njih. Da im plan ne bi propao, oni su, stoji u optužnici, blokirali uključenje na autoput drugim vozilima u pravcu kojim su kretali Janković i Radojević uputili.

Optužnica otkriva da je i ozlogašeni klan pripremio tajni bunker u Ritopeku za ubistvo Radojevića, te su zidove i podove prekrili najlonima, gde su imali spremne lisice i trake za vezivanje, rukavice, čizme, radna odela, sredstava za čišćenje i uklanjanje tragova. Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Srđan Lalić i Vlada Draganić čekali su njihov dolazak u kući.

- Po pristizanju vozila sa Jankovićem i Zdravkom Radojevićem i ulaska u kuću, istog su savladali i vezali, na spratu kuće, gde su za njima došli i Hrvatin i Marko Budimir, svi okrivljeni oštećenog Zdravka Radojevića tukli, ispitivali kako bi iznudili informacije o putničkim vozilima koje ima i gde se nalaze, uzeli mu kriptovani telefon i prinudili ga da ga otključa kako bi videli sa kim je i kada bio u kontaktu, prinudili ga a što su i fotografisali da uzme i napuni pištolj municijom koji su mu dali u ruke kako bi ostavio svoje tragove na njima - navodi se u optužnici Tužilaštva.

Otisci prstiju na oružju, kasnije će, kako se sumnja, ovaj klan iskoristiti da namesti da je Radojević pucao u kuću Marka Budimira. Naime, oni su nakon ubistva ovog navijača, istog dana oko 18 sati ispalili hice na garažu u dvorištu kuće Marka Budimira u Krnjači, kako bi prikrili ubistvo Radojevića, a lažno prikazali preko bioloških tragova da je Radojević pucao na okrivljenog Marka Budimira zbog čega je navodno pobegao i nestao.

- Oni su ga fotografisali vezanog i sa oružjem u rukama i to slali kontaktima sa telefona oštećenog Radojevića i međusobno delili - naglašava se u optužnici.

U optužnici stoji da su Radojevića iz kuće odveli do skrivenog prostora u garaži, te i da su ga ubili. Kao motiv zločina navodi se da je Radojević prema njihovom mišljenju, navodno "bio pripadnik suparničke kriminalne grupe koji je pretio da će ubiti ženu i decu Marka Budimira".

Prema navodima tužilaštva, Radojeviću je odsečena glava, a potom je njegovo telo samleveno u mašini za mlevenje mesa, nakon čega su bačeni u Dunav.

Da bi prikrili zločin, te i da bi Radojevićevu ženu smirili da nestanak supruga ne prijavi, te i da bi automobile koje je ubijeni imao predala "nekim osobama", oni su sa Radojevićevog telefona slali poruke svom saučesniku Lakićeviću.

- Okrivljeni Lakićević suprugu oštećenog M.K. u neposrednim susretima je lažno obaveštavao, pa su tako od strane okrivljenih preuzeta sva vozila oštećenog - stoji u optužnici u kojoj se dodaje da su oni potom prisvojili kola "mercedes gle", "mercedes s klase", "rendž rover evoque", "škoada karoku" koji vrede više stotina hiljada evra.

Braća Budimir prodavala drogu za ubijenog?

O ubistvu Zdravka Radojevića govorio je i svedok okrivljeni Bojan Hrvatin, koji je naveo "da zna Radojevića iz priče sa Milošem Budimirom iz zatvora". Prema njegovim tvrdnjama, on zna da su braća Budimir za Radojevića "radili drogu, čak i da je Zdravko koristio Miloševu decu".

- Iz prepiski do kojih su došli članovi OKG-a, a koje je Zdravko imao sa nekim NN licem utvrdili su da Zdravko ima kontakte sa škaljarcima i da "radi o glavi" Milošu Budimiru - stoji u optužnici. Bojan Hrvatin naveo je da za tzv. "navlačenje" Miljković je bio mag.

- Obično je sa drugih lažnih aplikacija nekom pričom stupao kontakt sa "kontra stranom" i uvek su imali neki rezultat. Da li je to bilo ubistvo ili preuzmanju nekog naoružanja - navodi tužilaštvo.

Prvi plan likvidacije

Kako se navodi u optužnici, Belvuk, Miljković, braća Budimir i Srđan Lalić su bili u Turskoj, kada je Miloš Budimir Hrvatinu poslao poruku "ajde vidi da odeš reći ću ti adresu". Navodno, poslali su u sliku automobila s klasa tamne boje. Kako se sumnja, trebalo je da proveri da li je mesto gde se navedeno vozilo nalazi podesno da se eksploziv postavi ispod automobila. Međutim, posle sat vremena, Miloš mu je javio "ne, ne, ne, odustajemo". Navodi se i da kada su vratili iz Turske počeli su intenzivno da rade na logistici otimanja Zdravka.

Poruke klana pred ubistvo:

30.10.2020. godine

*čet grupa koju je formirao Marko Miljković, a naziv grupe je 74B7BA

*članovi grupe: Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Marko Budimir, Dragan Mitrović i NN lice

20.16 Marko Miljković: (fotografija mercedesa koji vozi Zdravko Radojević), ovaj auto tražimo

20.16 Dragan Mitrović: Evo me brate moj

20.16 Dragan Mitrović: Znam, znam

20.16 Marko Miljković: Treba da nam napišete samo kad je tamo da se obilazi oko njegove zgrade čest

20.16 Dragan Mitrović: Za auto

20.17 Marko Budimir: Može da bude i neka B klasa, ne znam ni boju ni tablice

20.17 NN lice: Živi kod Đurđenovca, je l tako Fredi?

20.17 Marko Budimir: Živi kod Sokera

20.18 Dragan Mitrović: Znam gde živi

20.18 Marko Budimir: Onaj posle šopija ka zadnjoj

20.18 Dragan Mitrović: Guda

20.18 Dragan Mitrović: Ja za početak treba da nađem kola brate

20.18 Dragan Mitrović: Evo sad ću

20.19 Marko Budimir: Aj brate nađi kola ne zezaj se

20.19 Dragan Mitrović: Naći ću

20.19 Marko Budimir: Je l znate nekog ko može da ga namesti?

20.20 Dragan Mitrović: Kad dođe kod moje sestre po kamatu

20.20 Dragan Mitrović: To je najbolje

20.20 Marko Budimir: Koji je to datum?

20.20 Dragan Mitrović: Da se prati

20.20 Marko Budimir: Tu da se zune odma

20.20 Dragan Mitrović: I čeka momenat

20.21 Dragan Mitrović Da opustio se baš

20.21 Dragan Mitrović: Smeće jedno

20.22 Marko Budimir: Kad je bio kod sestre poslednji put

20.22 Dragan Mitrović: Pre par dana ne znam tačno kada

20.22 Marko Budimir: Je l sestra ima više datuma?

20.23 Dragan Mitrović: Evo čim mi se javi idem da se vidim sa njom da je ne pitam ništa preko telefona

20.23 Dragan Mitrović: Dve kamate spojene

Autor:

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja