AKTUELNO

Nakon što je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova gostujući na Pink televiziji, rekao "da je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odgovorna za četri ubistva u Grčkoj", jasno je da se radi o brutalnim egzekucijama "škaljaraca", Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Alana Kožara i Damira Hadžića.

Ubistva visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana dogodila su se u razmaku od šest meseci 2020. godine. Prvi zločin dogodio se 19. januara te godine, dok su Igor Dedović i Stevan Stamatović večerali sa suprugama i decom u jednom restoranu u Atini. U restoran su ušetala četiri muškarca. Prišli su stolu, rasporedili se oko njega, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku, a potom otvorili vatru. Dvostruko ubistvo dogodilo se naočigled brojnih očevidaca, izvršioce su snimile kamere.

- Ubice su, prema opisu očevidaca, izgledale kao vojnici. U lokal su ušetali u crnim pantalonama, sa šalovima preko lica i okružili sto. Bili su precizni. Čim su završili s pucnjavom, okrenuli su se i izašli - ispričali su ranije grčki istražitelji.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić

Podsetimo, istražitelji iz Grčke i Srbije od prvog dana do danas navodno zajedno rade na tom slučaju. Informacije koje su se od samog početka provlačile jeste da je kavački klan na čelu sa Radojevm Zvicerom naredio ubistvo, a da je navodo grupa Belivuka i Miljkovića bila angažovana da izvrši zločin.

- Navodno među četvoricom napadača tada su bili Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, inače blizak Veljku Belivuku i kavačkom klanu, kao i Ljubomir Lainović, sin ubijenog Branislava Lainovića Dugog - podseća sagovornik i dodaje da je posle likvidacije u Atini, nestao i Lainović za koga se spekuliše da je takođe ubijen.

- Egzekucija je snimljena, pa je tako primećeno i da jedan od četvorice likvidatora iz Atine otežano hodao, a naime, poznato je da Vušović ima poteškoće prilikom hodanja još od metka koji je u njega svojevremeno ispalio Lazar Vukićević, kog je Belivukov klan ubio u kući u Ritopeku - objašnjava izvor iz istrage i podseća da je svedok iz restorana ispričao da je jedan od egzekutora ćopao. Belivuk je, navodno, u to vreme boravio u Atini.

Foto: Pink.rs

Nakon ove likvidacije, 23. jula brutalno su sa 29 hitaca izrešetani Kožar i Hadžić, visokopozicionirani pripadnici škaljarskog klana na grčkom ostrvu Krf.

- Ubistvo škaljaraca dobro je isplanirano i istražitelji su povezali da postoji mogućnost da je ista četvorka presudila i Dedoviću i Stamatoviću, kao i Hodžiću i Kožaru. Kobnog dana škaljarci su došli sa plaže i parkirali se ispred luksuzne vile koju su prethodno iznajmili - podseća sagovornik:

Škaljarci nisu ni izašli iz kola, a egzekutori su iz izrešetali sa skoro 30 metaka. Tada su pogođeni u ghlavu, ruke, noge i stomak. Njihova beživotna tela pronašla je maserka koja je trebala da ih masira nakon što dođu sa plaže.

Tada su kod njih nađena lažna dokumenta. Putovali su sa pasošem Slovenije - Kožar pod imenom Robert Bitenc, a Hadžić pod imenom Martin Pospišek.

- Zatečeni su u lokvi krvi, a u automobilu su imali oružje, međutim, nisu stigli da ga upotrebe. Ubijeni su bukvalno u nekoliko sekundi. Svi dokazi ukazuju da su ih ubice pratile, znale gde borave i kakve su im navike, zaskočile su ih čim su zaustavili automobilom. Nisu stigli ni ručnu kočnicu da povuku, već su bili mrtvi - preneli su mediji ranije izjavu iz grčke policije.

Podsetimo, jutros je Vulin gostujući na Pink televiziji naveo da je kriminalna grupa Veljka Belivuka "odgovorna za četiri ubistva u Grčkoj, dva lica u Atini i dva lica na Krfu u istom trenutku", kao i da se za sada pregovara da li će se tim ubistvima baviti srpska ili grčka policija.

Ono što se, prema za sada nezvaničnim informacijama, proverava je da li su među četvoricom likvidatora bili Nikola Vušović, poznatiji kao Džoni sa Vračara ili Ćopavi, koji je navodno trebalo da nasledi Belivuka, i Ljubomir Lainović, inače sin ubijenog Branislava Lainovića Dugog. Inače, Vušović je nadimak Ćopavi dobio nakon što ga je Lazar Vukićević, koji je ubijen u "klanici" u Ritopeku - ranio u nogu.