AKTUELNO

Velja Nevolja i Mare Mesar u julu 2020. boravili u Turskoj

U svakoj čorbi mirođije! Svetska policija godinama traga za holandskim narko-bosom Josom Lajdekersom (30), kojem su glavni ljudi od poverenja navodno „kavčanin“ Radoje Zvicer i Desimir Desko Babić sa Dorćola! Sumnja se da njegov opasni kartel stoji iza ubistva agenta DEA, a ispituje se da li su Veljko Belivuk i Marko Miljković bili ti koji su im pomagali prilikom boravka u Turskoj!

Prema pisanju medija, FBI i DEA su Josa Lejdekers označili kao glavnog kokainskog bosa u Evropi. Da je reč o opasnom kriminalcu, pokazuje i činjenica da je ponuđeno 75.000 dolara za svaku informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja. U presretnutoj komunikaciji na Skaj aplikaciji saznalo se da Josov kartel stoji iza trgovine narkoticima, ali i brojnih likvidacija.

Sumnja se da su u Istanbulu čak oteli agenta DEA, ženu o čijoj se sudbini već duže vreme ništa ne zna. U pitanju je službenica koja se aktivno borila protiv švercera droge nakon što je njen brat, takođe agent DEA, najpre otet, a potom brutalno ubijen tokom borbe s kriminalcima. Operativni podaci ukazuju na to da se Lajdekers već duže vreme krije u Turskoj, a ispituje se da li je boravak Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u toj zemlji imao udela u njegovim poslovima kao ogranak kavačkog klana.

– Lejdekers se krije u Turskoj odakle vodi poslove. Iz presretnute komunikacije se saznalo da je šef vođi kavačkog klana Radoju Zviceru, koji je duže vreme u bekstvu. Takođe, imao je pomoć i Beograđanina Desimira Deska Babića, koji je označen kao njegov čovek od poverenja za Balkan. Međutim, FBI i DEA ispituju Deskovu saradnja sa Belivukovom armijom, koja je često bila njemu na raspologanju za razne poslove – navodi izvor blizak istrazi, i dodaje da su Belivuk i Miljković u julu 2020. boravili u Turskoj:

– Nepoznanica je zbog čega su boravili baš u Turskoj, odakle sve konce vuče Holanđanin. Postoje informacije da su njih dvojica bila u Istanbulu, gde su pružali logističku pomoć baš u periodu kada je nestala i agentica DEA. Sumnja se da ih je Desko regrutovao u rešavanju određenih poslova i upoznao ih sa Lejdekersom. Utvrđuje se da li je jedan od tih poslova i pomoć oko otmice agentice – tvrdi izvor Aloa.

Podsetimo, u presretnutoj komunikaciji je uočeno da se Jos Lajdekers koristio nadimcima Holi, Bole Jos i El Prezidente. Lajdekers ne živi već dugo u rodnoj Holandiji, ali on tamo i dalje ima veze i saradnike koji rade za njega. Sumnja se da ima ljude od poverenja zadužene za Balkan i jugoistočnu Evropu. Među njima je već pomenuti Zvicer, koji je iz senke dirigovao beogradskim ogrankom na čijem čelu je bio Belivuk.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Koca Sulejmanović

Holanđanin ubio i kumu kokaina?

Lajdekers je navodno povezan i s nestankom Naime Džilal u Amsterdamu, Holanđanke poreklom iz Maroka, poznate pod nadimkom Kuma kokaina. U mobilnom telefonu njegovog saradnika Riduana Tagija nađene su fotografije gole žene odsečenih udova vezane za stolicu. Sumnja se da je na fotografijama Džilal, ali to još nije utvrđeno.

Zvicer sa šefom oprao 20 miliona evra

Hakovanjem Skaja svetske službe saznale su da su Zvicer i Lajdekers novac od prodaje kokaina navodno ulagali u izgradnju stanova i drugih objekata po Turskoj.

– Pod istragom su zbog sumnje da su kupovali i prodavali stambene objekte u Turskoj, Dubaiju i u Holandiji. Istražni organi veruju da su oni oprali oko 20 miliona evra i više kilograma ukradenog zlata – navodi izvor iz istrage.