AKTUELNO

Sprski "kralj sintetičkih droga", doktor Milan Zarubica, bio je najtraženiji i najbolji proizvođač ove "džihad" droge zbog koje je uhapšen 2017. godine u Makedoniji

Droga po imenu "kaptagon", koja je poznata po tome što je koriste vojnici Islamske države, odnosno - džihadisti, da bi bili "budniji i hrabriji" na ratištu, nađena je u Uroševcu, a u Štrpcu u napuštenoj kući otkrivena je laboratorija u kojoj su bili "štekovi" supstanci koja se koristi za pravljenje ove "droge za ratnike".

Inače, "sprski kralj sintetičkih droga", doktor Milan Zarubica, bio je najtraženiji i najbolji proizvođač ove "Džihad" droge zbog koje je uhapšen 2017. godine u Makedoniji.

- Policija na Kosovu je dobila dojavu za ovo pre sedam meseci. Potom su pokrenuli akciju pod nazivom "Gropa" i došli do saznanja da su osumnjičeni doneli sirovinu ove narkotičke supstance kamufliranu u komercijalnoj robi iz Irana, preko Turske na Kosovo, zatim su osumnjičeni sa Kosova obezbedili lokaciju u rejonu Štprca u nenaseljenoj kući, obezbeđujući odgovarajuću opremu za obradu i dodatne supstance koje su potom pretvarane u drogu - rečeno je iz tamošnjeg tužilaštva.

Zaplenjeno je ukupno 80 kilograma ove droge koja vredi miliona evra. Uhapšeno je 14 osoba, među kojima je šestoro turskih državljana. Pretreseno je ukupno sedam lokacija.

Destinacija ove droge je bila usmerena na tržište van Kosova, vrednost ove droge premašuje vrednost od najmanje milion evra na lokalnom tržištu. Jedinica u Uroševcu je pre blizu 7 meseci imala informacije o operativnom putu, koordinisala je radnje tužilaštva u Uroševcu i Osnovnog suda, pokrenute su istrage primenom mera prikrivenog tehničkog nadzora i uspeli smo da obezbedimo dovoljno dokaza. Supstanca je došla iz Irana kamuflirana u komercijalnu robu. Bila je upakovana u kese od po 500 grama, a sumnja se za još izvesnu količinu u vezi sa čim jedinica vodi istragu i nadam se da će vrlo uskoro biti zaplenjena i druga količina narkotika, koja se prema informacijama nalazi u reonu Uroševca

Takođe su pretresena dva mesta za koja se sumnja da su laboratorije za preradu ove droge.

- Pretresane su laboratorije u kojima se sumnja da je obavljana obrada jer je ovo došlo iz Turske, zatim je raspoređeno na dve lokacije, u selima Siroj i Varoš gde su bile dve laboratorije sa sofisticiranijom opremom za preradu ovih narkotika. Za osumnjičene uhapšene tokom ove akcije, tužilaštvo će podneti zahtev za određivanje pritvora. Tužilaštvo će danas podneti zahtev za određivanje pritvora, jer im je odlukom tužioca određeno zadržavanje do 48 sati - saopšteno je iz istrage.

Doktor Milan Zarubica pravio "kaptagon" u Makedoniji

Ovu drogu je pravio, proizvodio, doktor Milan Zarubica, zbog čega je i uhapšen 2017. godine u Severnoj Makedoniji. U Tetovu je nađeno više njegovih laboratorija, koje možete videti u gore priloženom videu, a zaplenjeno je više od 900.000 tableta "droge za ratnike".

Od sastojaka koji se koriste za pravljenje smese za "kaptagon" tada je nađeno, između ostalog, 52 kilograma amfetamina vrhunske čistoće, kao i ozbiljna mašinerija za proizvodnju.

- Akcija je bila svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica proizvede više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija kako ovde, tako u Turskoj i Bliskom istoku. "Kaptagon", odnosno sintetička droga je prisutna kako u svetu tako i kod nas. Razmere i kapacitete shvatite, kako je popularniji svetu, tako će biti popularan i kod nas - rekao je naš tadašnji načelnik Odeljenja UKP.

"Kaptagon" se ranije koristio kao lek za narkolepsiju. Danas je poznata kao droga za superratnike, zato je i popularna na Bliskom i Srednjem istoku jer podiže budnost, umanjuje apetit i umor i daje lažnu snagu i hrabrost, sličan efekat kao što ima kod nas najrasprostranjenija droga "spid".