AKTUELNO

Dušan Ostojić iz Aleksinca izneo je jutros detalje eksplozije u rudniku "Soko" u Soko Banji.

Rano jutros u rudniku "Soko" u Sokobanji dogodila se nesreća u kojoj je osam rudara nastradalo, 18 povređeno, od toga 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

- Situacija je jako ozbiljna, definitivno ima mrtvih, a postoji veliki broj onih koji je zbrinut u Domu zdravlja u Aleksincu i mogu da kažem da su sve raspoložive snage kako Hitne pomoći i opšte bolnice uključene u zbrinjavanje povređenih - kaže Ostojić.

- Ono što je jako bitno jeste da se na terenu radi na spasavanju velikog broja ljudi, spominje se da je deset ili dvadeset njih ostalo zatrpano u jami. Druga stvar je da povređeni imaju lake povrede, ali nažalost ima i mrtvih - kaže Ostojić.

On je naveo da ovo nije prva nesreća u ovom rudniku i da se meštani i dalje sećaju nesreće iz 80-ih kada je u rudniku poginulo stotinu rudara.

Foto: Google maps

- Aleksinac je mesto koje ima tragiču priču koja se zove jamske nesreće. Zbog toga je zavijeno u crno stpotinu porodica, u nesreći 1989. godine, koja se i danas pamti poginulo je oko stotinu rudara. Takve nesreće su ogroman emotivni udar kod nas,mi se svi znamo. Smena koja je noćas radila je aleksinačka smena i ono što definitivno znam jeste da su oni sa našeg terena - rekao je Dušan Ostojić.

Dušan Ostojić pozvao je sve raspoložive snage da se priključe spasavanju zarobljenih rudara.

- Sve raspoložive snage za odbranu od vanrednih situacija, ekipe MUP, ruski humanitarni centar pozivam da se priključe spasavanju zatrpanih rudara, jer se priča da postoji problem sa nadolazećom vodom, sa metanom koji može opet da eksplodira, sa nekim delovima stena koje su se obrušile i zatrpale određeni broj rudara. To su sve neproverene informacije, ali gde ima dima ima i vatre - kaže Ostojić.

Rudari zatrpani na 700 metara dubine.

- Radi se o jamskim rudnicima, on je na 700 metara dubine, sada su zatrpani dole i treba ih što pre spasiti. Ovo je jako važna stvar - kaže Dušan.