AKTUELNO

Jutros oko 8.25 sati, u restoranu na Tošinom bunaru na Novom Beogradu, prijavljen je požar, koji je izbio u restoranu "Radnički". Nažalost, ovo je treći restoran u prestonici, u poslednjih mesec dana, u kome je izbila vatra.

Gusti dim koji kulja iz restorana uplašio je beograđane.

Vatrogasne ekipe su u ovom trenutku na terenu, na sreću, nema povređenih.

Foto: Pink.rs

Deo krova je otvoren, vatrogasci su ušli pod krov objekta i dosli su do žarista. Intervencija je u toku.

Video: Foto/SVS

Nažalost, požari u predstoničkim restoranima nisu retkost u poslednje vreme.

Ova situacija nas podseća na požar koji je pre samo dve nedelje izbio na Adi Ciganliji.

Foto: SVS

Požar je izbio takođe na ugostiteljskom objektu, ali je na sreću brzo lokalizovan, međutim, restoran je tom prilikom u potpunosti izgoreo.

Na lice mesta, bilo je upućeno je 6 vatrogasnih vozila i 21 vatrogasac spasilac.

Video: privatna arhiva

Vatrogasci su uspeli da brzo lokalizju požar, međutim ono što je bio najveći problem, jeste nebezbednost objekta za vatrogasce koji se nalaze unutar njega jer je postojala mogućnost urušavanja objekta.

Podsetimo, slična nemila situacija dogodila se i u Zemunu, pre otprilike mesec dana.

Tada je goreo restoran brze hrane u Vrtlarskoj ulici.

Na sreću, ni u jednoj nesreći nije bilo žrtava.

SAVETI ZA ZAŠTITU OD POŽARA!

Požar je realna opasnost u kojoj pored materijalne imovine možete izgubiti i život, te stoga nemojte dozvoliti da vam se dogodi, obezbedite se na vreme!

1. Već koliko sutra, uz pomoć stručnog lica iz najbliže vatrogasne stanice, napravite plan zaštite od požara za vašu zgradu.

2. Iz podruma, garaža, tavana itd. uklonite sve usladištene zapaljive stvari, npr. stare časopise, kutije od farbi, razređivača i sl., kao i stari nameštaj, garderobu itd.

3. Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i OBAVEZNO održavajte prohodnim, jer to vam je najčešće i JEDINI bezbedni put da sačuvate svoj život i život vaše porodice.

4. Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremu: aparate, creva, hidrante i održavajte ih u ispravnom stanju.

5. Naučite da pravilno aktivirate protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane u tome, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.

6. Zapamtite ovaj broj, ali i naučite svoju decu da u slučaju požara pozovu vatrogasce na 93.

7. Ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u vašem stanu ili objektu, pozovite vatrogasnu službu i NIKADA nemojte predpostavljati da je neko to već učinio.

8. Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite " POŽAR", tako da probudite ukućane i komšije, pa pozovite 93, dajući konkretne podatke o mestu požara: adresa, sprat i broj stana.

9. Ukoliko je požar u nekoj prostoriji vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite el. energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, te ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje. Ako je požar većeg obima, napustite stann ili objekat zatvarajući sva vrata za sobom, u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha požar brzo proširiti na ceo stan.

10. Prilikom evakuacije VAŽNO JE da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer deca zbog straha mogu negde da se sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

11. Pri evakuaciji, spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, pa ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i obavezno vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

12. Prilikom evakuacije NIKADA NE KORISTITE LIFT zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno lifta i samu lift kabinu, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se u liftu nalaze.

13. Ukoliko niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana. U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata da sprečite prodor dima u stan. Ako je spoljašnji vazduh čist, idite na terasu zatvarujući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer u svom stanu ste najbezbedniji.

14. Neugašeni opušak cigarete NIKADA nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi, ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.

15. Neugašena cigareta je najčešći uzročnik katastrofalnih šumskih požara i nikada je ne izbacujte iz vozila u pokretu.

Autor:

#Beograd

#Požar

#Restoran