AKTUELNO

Marku Nikoliću (43) koji je 12. jula ispred Centra za socijalni rad u Rakovici ubio sina Mihaila (4) i suprugu Maju Đorđević (38) možda uopšte ne bude suđeno, nego mu bude izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa ako tako pokaže neuropsihijatrsijsko veštačenje.

- Više tužilaštvo u Beogradu, koje vodi istragu protiv Nikolića, uskoro će naložiti njegovo neuropsihijatrijsko veštačenje, koje je temelj za vođenje krivičnog postupka protiv njega. Naime, osobama za koje se utvrdi da u momentu izvršenja krivičnog dela nisu bile uračunljive ne može da se sudi, odnosno ne može da im se izrekne zatvorska kazna. S druge strane, ako se veštačenjem utvrdi da je psihički zdrav, Nikoliću preti maksimalna kazna od 40 godina zatvora - objašnjava sagovornik iz istrage za beogradske medije.

Nikolić se u ovoj fazi postupka brani ćutanjem, što kako kaže izvor, može da odloži procenu psihičkog stanja ubice.

Foto: Informer

Beogradski advokat Nebojša Milosavljević sumnja da će Nikoliću biti suđeno.

- Čovek koji ubije sopstveno dete teško da je psihički zdrava osoba. Mislim da je ovde sistem potpuno zatajio i da zbog tragedije treba da odgovaraju svi u državi koji su u ovom slučaju dozvolili da se bolesna osoba šeta ulicom. S obzirom na to da se žena obraćala i molila za pomoć, da su zločinu prethodili brojni problemi i incidenti, lako je utvrditi ko je dogovoran. Država je kriva i odgovorni treba da se nađu pred licem zakona - kaže Milosavljević.

Kao takav, Nikolić je, dodaje Milosavljević, opasan i u pritvoru.

- Imali smo slučajeve da oni koji su se našli iza rešetaka upravo u zatvoru počine nove zločine - objašnjava on.

Ministarstvo za socijalnu zaštitu dostavilo je Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu obiman izveštaj o postupanju radnika Centra za socijalni rad koji su bili uključeni u slučaj ubijene Maje Đorđević i njenog sina. Milica Ljubičić, portparol tužilaštva rekla je da je tužilaštvo zatražilo njegovu dopunu.

#Pritvor

#Rakovica

#Suđenje

#Ubistvo

'