AKTUELNO

Viši sud u Beogradu zakazao je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović i još dvojici optuženih.

Optužni predlog protiv Dijane Hrkalović podnet je, podsećamo , 13. decembra prošle godine, a sada su u medijima osvanuli detalji optužnice. Hrkalović se tereti za trgovinu uticajem.

Kako se sumnja ona je uticala na načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića Bagzija da ne dostavi blagovremeno pojedine izveštaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, poznatom kao "ubistvo na šinama". Za tu likvidaciju bio je optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Potom,sumnja se da je nezakonito naredila da se sluša Darko Elez preko Milorada Šušnjića, bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad.

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost DBA Srbija i advokat Aleksandar Radivojević kažu da je trgovina uticajem krivično delo koje je teško dokazivo kao i da će suđenje biti otvoreno za javnost.

- Provere su vrlo stroge, da biste radili u MUP morate ozbiljne provere da prođete. Dijanu je postavila Vlada na preporuku ministra. Vidimo da kad god da se odustane od redovne prakse i rutine, nastanu problemi, ovo je samo primer. Smatram da je jako teško dokazati da je ona nekome naredila šta da učini, teško se dokazuju ove krivične optužbe. Nadajmo se da će se dokazati istina u ovom slučaju, ima 22 svedoka koji mogu da posvedoče o njenom delovanju - rekao je Antonović.

Foto: MUP Srbije, Pixbay.com

Radivojević kaže da će suđenje biti otvoreno za javnost.

- Po samoj svojoj prirodi to delo je teško dokazivo i ima veliki dijapazon okrivljenja. Svako ko pokušava svojim uticajem da utiče na određene službene radnje on je odgovoran za takvo krivično delo. Naravno da je teško dokazati jer niko ne stavlja na papir na šta utiče. Radi se o snimcima koji su nestali, na svu sreću neko ko je bio savestan u toj hijerarhiji je sačuvao, to će biti dokaz. Šta će biti dalji epilog, odlučiće sud. Od momenta kad je optužni predlog stupio na snagu, od tog momenta suđenja postaju javna i mediji će imati pravo da ga prate pod određenim uslovima. Sve ono što je stavljeno na teret, sad će na tim glavnim pretresima - kaže advokat.

Advokat Radivojević otkrio je da je javno tužilaštvo predložilo da se optuženoj Hrkalović preloži zatvorska kazna u trajanju od 5 godina.

- Trgovina uticajem ima veliki raspon, u prvom stavu je zaprećeno do 3 godine, u drugom do 5, u trećem s obzirom da se radi o licu koja ima određena službena ovlašćena, to je stav tri koji je stavljen na teret Dijani Hrkalović je kazna do 8 godina zatvora. Ima i ukoliko neka primi novčana sredstva zaprećenu kaznu do 10 godina. Ono što je ovlašćenje javnog tužioca to je predlog koja kazna treba okrivljenima da bude izrečena. Javno tužilaštvo je predložilo da se optuženoj predloži kazna od 5 godina - rekao je advokat.

Antonović smatra da je zatvorska kazna od 5 godina za trgovinu uticajem realna, ali da treba utvrditi i društvenu težinu ovog krivičnog dela.

- Teško je preudicirati kraj ovog suđenja. Teško je dokazati ovo krivično delo i ishod je neizvesan. Predložena kazna od 5 godina je i realna, ali treba utvrditi i društvenu težinu ovog dela. Treba obratiti pažnju i na društvenu opasnost - kaže Antonović.