AKTUELNO

Bivši inspektor SBPOK Božidar Stolić uhapšen je 3. juna zbog sumnje da je sarađivao sa zloglasnim klanom Veljka Belivuka. Ubrzo je istraga otkrila neverovatne detalje njegove umešanosti u mutne poslove sa klanom, a osim toga, ispostaviće se da to nije jedini prestup koji je ovaj nekadašnji inspektor policije počinio.

Kada je početkom juna obelodanjeno da je Stolić uhapšen, ispostavilo se da su njegove kolege već dugo sumnjale da tadašnji inspektor sarađuje sa ekipom Velje Nevolje, koja je pohapšena nekoliko meseci ranije. Upravo zbog toga, on je pušten da prvi uđe u kuću strave u Ritopeku, a dozvoljeno mu je da uhapsi Marka Miljkovića, Belivukovu desnu ruku. Policija je imala informacije da je Stolić bio na vezi sa Belivukom još od 2020. godine.

Video: Tanjug

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da razbijanje kriminalne grupe Belivuk jeste ogroman uspeh Srbije. On dodaje da se sada otkrivaju veze, pozicije članova, kao i umešanost pojedinih policajaca i inspektora.

- Vidimo da se ništa ne zaboravlja. Pripremljena je mišolovka za Stolića, i čekamo da vidimo šta će se desiti i da li će biti podigunuta optužnica. Policija je bila upoznata sa sumnjama, i pustila je operativnu razradu i realizaciju - navodi Obradović.

Kako kaže, to je dokaz da je Srbija spremna da se razračuna sa kriminalcima, pa čak i sa ljudima iz sistema.

- Biće tu još lica obuhvaćenih ovim optužnicama i istragama, pogotovo jer je naša policija rešena da izdrži u ovom obračunu - rekao je Obradović.

Obradović dodaje da je ovo svojevrsna vrsta izdaje od strane policije Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedna od metoda koju formira FBI je poligraf, jednom godišnje, ili nasumično. Smatram da i mi, ako smo krenuli u čišćenje sistema, treba da posegnemo za nekim metodama, i da se nešto ovako praktikuje - dodao je Obradović.

Kako kaže, važno je da se vidi ko je organizovao sve što se dešavalo u ovog grupi, odnosno, ko je poručio snajper kojim je planiran atentat, ko je organizovao prisluškivanje predsednika i sve ostalo.

- Poslata je dobra poruka, da država neće odustati, i da se vodi računa i o sitnicama - rekao je Obradović.

Mladen Radulović, urednik portala Kurir, ističe da postoje informacije da je Stolić nakon dva meseca od hapšenja pušten napolje, i da informacije o njemu tek treba da se dobijaju.

- Krajnje opasan presedan, i to je momenat kada naš sistem nagriza kancer. Ogroman broj policajaca može da s euključi u ovu aktivnost, i da se desi da se policajci bave onom drugom stranom - navodi Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Radulović dodaje da je Stolić prodao kolege i istragu, za "30 srebrnjaka".

- Tragično je ako za 500 evra naši policajci prodaju kriminalce. Došlo je do toga da se ozbiljne operativne informacije selektuju, i koje dolaze do nižih članova MUP, dele se na kašičicu... Imamo policajce koji su sa prljavim značkama, i načelnici moraju da paze na sve te informacije - kaže Radulović.

Radulović ističe da je juče poslata šifrovana poruka, kako je Velja dobro, što je opasnost.

- Rekli su da ima dosta krvi u Ritopeku, što opet svedoči o tome, da oni ne planiraju da stanu - rekao je Radulović.

Autor:

#Božidar Stolić

#Veljna Nevolja