AKTUELNO

Matej Periš išao tačno određenom rutom koju daje Google navigacija kada iz kluba "Magacin" idete prema navedenom restoranu kao odredištu.

Policija ponovo ispituje prijatelje Mateja Periša (27) iz Splita, nestalog u Beogradu u prvim satima 31. decembra. U petak tokom jutra započeli su prvi krug ispitivanja u PU splitsko-dalmatinskoj, a inspektori već imaju njihove izjave koje su dali u Beogradu.

Prema dosadašnjim saznanjima, Matej Periš se oko 1.30 sati kretao od noćnog kluba "Magacin", bivši "Gotik" prema restoranu "Savanova", koji je takođe na Promenadi. Pre dolaska u noćni klub, on i šestorica prijatelja bili su oko 21 sat na večeri u beogradskom restoranu "Ambar".

Foto: TV Pink Printscreen, PRINTSCREEN YOUTUBE/ MUP REPUBLIKE SRBIJE, NESTALI.HR/MUP

Od početka istrage zbog njegovog izlaska iz kluba bez jakne i kretanja laganim trkom gradskim ulicama pretpostavljalo se kako je bežao od nekoga, iako se putem nije osvrtao niti tražio pomoć od prolaznika. Tek je u jednom trenutku zaustavio taksi koji ga nije primio jer je već imao dogovorenu vožnju, nakon čega je kratko pričao s vozačem.

Međutim, utvrdili smo kako je išao tačno određenom rutom koju daje Google navigacija kada iz kluba "Magacin" idete prema navedenom restoranu kao odredištu. Pri tome Matej nije izabrao pešačku rutu koja bi išla obalom, već je koristio navigacijsku rutu za vozače.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Republike Srbije

Takav izbor je uobičajen kada se neko kreće gradom koji ne poznaje jer pešačke rute pokazuju najkraći put, ali ne garantuju da ide neprekidno i da nema prepreka na njemu. Kada uzmemo u obzir taj podatak, može se pretpostaviti kako Matej Periš nije bežao od nekoga već je išao na susret s jednom ili više osoba kraj "Savanove".

U prilog tome ide činjenica da je prilikom dolaska kraj restorana oko 2 sata usporio i prešao na hodanje, kao da je došao na ciljano odredište. Restoran nije radio, tako da su jedini svedoci njegovog dolaska nadzorne kamere.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Republike Srbije

Objekat je pristupačan s kopnene i s rečne strane. U njegovoj pozadini nalaze se velika parkirališta, ali i ulice s čvorištima kojim se brzo može doći iz bilo kojeg dela grada.

Ispod restorana nalazi se prošireni deo uz koji se može pristati čamcem i na koje se Matej spustio stepenicama, što se vidi na snimku kamere. Iako se radi o noćnim snimcima, do tog trenutka se može dovoljno jasno videti što se događa.

Posle toga ima još par nejasnih kadrova koji izgledaju kao kretanje jedne ili više osoba ili refleksije svetla s površine vode... Međutim, nestručno oko teško može uočiti ono što bi stručna i detaljna analiza snimka mogla pokazati.

Foto: Pixabay.com, Facebook.com/Nenad Periš

Šta god bilo na snimku, činjenica je da se ne vidi trenutak kada Splićanin ulazi u reku Savu, tako da ne možemo tvrditi je li se i na koji način to dogodilo. Ostaje se videti hoće li policija raditi analizu spornih delova noćnog snimka s dela obale koji se spušta s Promenade ispod "Savanove".

Ako i ne postoje sumnje u nasilno kazneno delo, tako bi se zaustavio veliki deo nagađanja o sudbini mladog Splićanina. U svakom slučaju, posle sveobuhvatne istrage MUP-a Srbije, hrvatska policija ponono će odraditi pojedine delove koji se odnose na saslušanje hrvatskih državljana, ali i neke dokazne radnje koje nisu do sada napravljene.

Foto: Facebook.com/Printscreen

Posle nestanka Mateja, srpska policija je ispitala Matejevo društvo uz pomoć poligrafa, pre nego su se vratili u Hrvatsku. Sada imaju priliku da ponovo kažu sve što znaju, a u slučaju potrebe, osim njih, ispitaće će se i druge osobe za koje se smatra da imaju saznanja o kretanju mladića iz Splita te noći posle izlaska iz noćnog kluba "Magacin".

Osim osoba iz Splita, ostavili su mogućnost da uzmu iskaze i od pojedinaca iz Zadra koji su bili u klubu "Magacin" iste noći kao i Splićani. Zbog brojnih nagađanja po medijima, MUP Srbije je već apelovao da se ne iznose neprovereni i neslužbeni podaci i nagađanja o istrazi.