AKTUELNO

U saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a, Skijalištem Srbije i lekarima iz trauma centra na Kopaoniku, izvršena je složena akciju spasavanja muškarca sa teškom povredom glave.

Kako smo već pisali, muškarac srednjih godina teško je povređen danas tokom skijanja na ski stazi Krčmar na Kopaoniku.

Kako saznajemo, on je zadobio povrede glave, a za manje od tri sata helikopterom je prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu i to helikopterom. Odatle je prevezen u Klinički centar Srbije.

Foto: GSS

Reč je muškarac od oko 45 godina za kog se pretpostavlja da nije imao kacigu i da je pored ostalih povreda zadobio i težu povredu glave.

U akciji je učestvovalo pet spasilaca Gorske službe.

Foto: GSS

Oni su potvrdili da je ovo prvi put da je korišćen helikopter za spasavanje povređenih skijaša otkako je Gorska služba potpisala ugovor o korišćenju letelica sa MUP-om.

Foto: GSS

U akciji spasavanja korišćena je usluga hitnog medicinskog transporta helikopterom, koja je od ove godine dostupna na Kopaoniku zahvaljujući nedavno potpisanom Sporazumu o saradnji između helikopterske jedinice MUP-a, Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja.

Foto: GSS

Od početka saradnje sa helikopterskom jedinicom MUP-a 27 spasilaca Gorske službe spasavanja završilo je orjentaciju u radu sa helikopterom.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...

#Kopaonik