AKTUELNO

Suđenje četvorici optuženih za razbojništvo, koje se prema sumnjama tužilaštva dogodilo posle otmice studenta Novaka Stevanića (22), odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu, zbog štrajka advokata. Advokati četvorice optuženih, pojavili su se u sudnici, ali su obavestili sud da su u štrajku i da suđenje ne može da se održi.

Zahtev branilaca da suđenje ni danas ne bude održano, izazvalo je revolt kod nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića koji u zatvoru Zabela služi kaznu od 30 godina zatvora zbog drugih zločina počinjenih za taj klan.

- Zašto niste na vreme javili. Ja sam 15 godina u samici, znate li kako me dovode ovamo? - protestovao je navodno Bajić sa optuženičke klupe, pa ga je sudija upozorila da se smiri.

Inače, dovođenje Bajića iz zatvora u Požarevcu u beogradsku Palatu pravde na suđenje prate neviđene mere obezbeđenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar, kada bi trebalo da se nastavi sa saslušanjem svedoka, među kojima je Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnik Državne bezbednosti, kao i prvi svedoci saradnici tužilaštva u srpskom pravosuđu Ljubiša Buha Čume, i Dejan Milenković Bagzi, koji je i dalje u programu zaštite svedoka.

Novak Stevanić, podsetimo, otet je 1997. godine. Prema optužnici za razbojništvo se terete policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i bišvi pripadnici zloglasnog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. Nikola Bajić, ranije je pred sudom priznao da su Novaka Stevanića otela trojica policajaca PS Zemun i predala ga vođi Dušanu Spasojeviću, koji ga je mučio dok nije priznao gde njegovi roditelji čuvaju novac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Novak Stevanić ubio se u aprilu 1998, jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega vršili Dušan Spasojević, članovi "zemunskog klana" i policajci. Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao: "Išao sam, zapalio sam mu sveću". Grizla ga je savest - ispričao je ranije pred sudom Bajić.

On je priznao i svoju ulogu, da je te noći čuvao Novaka u jednoj garaži na Novom Beogradu.

- Bio je skroz uvezan. Dušan ga je pitao gde su pare, ponavljao je da ne zna. Uhvatio ga je za vrat i tresao, davio ga je. Udario ga je pištoljem po glavi, nastao je pakao i Novak je rekao: "Stani!" Opisao je gde su u stanu njegovi roditelji čuvali sef - rekao je on i dodao da je pokojni voda klana, koji je ubijen u akciji "Sablja", odjurio u stan, a njega ostavio da čuva mladica u garaži, u kojoj je bilo 45 stepeni.

Dušan Spasojević, navodno mu je kada se vratio, rekao da su mislili da će naći milion maraka, ali da je u stanu bilo samo 50.000 maraka i 4,5 kilograma zlata. Zemunac, kog su danas u sudnici čuvala četiri stražara, tada je rekao i da su te večeri pustili Novaka, tako što su ga "kao na filmovima, odveli na Savski nasip, isterali ga iz kola i da se okrene i broji dok ne odu".