AKTUELNO

Vaso Kobac, nažalost, za oca nestalog mladića nema onu najbitniju vest - da li je Matej pronađen.

Sve informacije o tome šta je učinjeno prethodnog dana u potazi za Matejem Perišem i šta će biti urađeno narednog dana svako jutro na svom stolu ima Vaso Kobac, koji je na čelu Odeljenja za potrage beogradske policije.

Sa svojim užim timom razrađuje sve što bi moglo da ukaže na to gde i kako da traži nestalog Splićanina. On je ujedno i osoba koja je primila kolege iz Hrvatske i upoznala sa slučajem, piše Jutarnji.hr.

Kolege novinari s kojima je razgovarao ovaj portal opisuju ga kao profesionalca koji dugo radi policijski posao, a pre Odeljena za potrage radio je u Odeljenju za krvne i seksualne delikte beogradske policije. I nije to jedini razlog zbog kojeg ga kolege iz tog odeljenja od početka saznanja o nestanku Mateja Periša uključio u potragu i provere prikupljenih informacija.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, MUP RH

Nenad Periš potvrdio je da se sastao s njim. Nažalost, Vaso Kobac za oca nestalog mladića nema onu najbitniju vest - da li je Matej pronađen.

U jednom od retkih razgovora za medije, koji je objavljen na portalu Politike 19. avgusta 2006, Vaso Kobac objasnio je što je specifično za nestanke.

- Sve je individualno, a rokova ili određenog vremena koje bi trebalo da prođe da bi se prijavio nestanak ili da mi počnemo da radimo nema. Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovoramo s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom - rekao je tada potpukovnik policije Kobac.

Dakle, sasvim je sigurno kako ovo može da značiti da njegove kolege iz policijske stanice Stari grad, gde je 31. decembra u 10 sati ujutro neko od prijatelja nestalog Mateja došao da prijavi da im nema prijatelja, nisu postupili prema pravilima struke.

Ali, to će biti predmet neke druge analize. Očigledno su se nakon što je službeno primljena prijava, Kobac i njegovi operativci intenzivno uključili u potragu. Znaju oni i ljude koji osiguravaju klubove u Beton hali, a radi se uglavnom o pripadnicima navijačke skupine Grobari, i poskidali su snimke videonadzora.

Vaso Kobac vodio je ozbiljne istrage u karijeri. Između ostalog, istraživao je ubistvo Ivana Stambolića o čemu je svedočio 9. juna 2005. na Specijalnom sudu. Kobac je u svom svedočenju naveo da je policiju do lokacije gde je bilo zakopano telo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, na Fruškoj gori odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, svedok saradnik u postupku za Stambolićevo ubistvo i nekadašnji telohranitelj Milorada Ulemeka Legije.

Kobac je u beogradskoj policiji saslušavao pripadnike Jedinice za specijalne operacije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

- Poligraf je reagovao na iskaz Šarea, koji je posle priznao da je učestvovao u otmici Stambolića - rekao je Kobac.

Da je reč, kažu kolege iz beogradskih medija, o profesionalcu sa zavidnom karijerom i iskustvom, svedoči i to što je bio penzionisan, ali se vratio u policiju na mesto načelnika Odeljenja za potrage.

Autor: