AKTUELNO

U Hrvatskoj i Srbiji mnogi se nadaju najboljem ishodu potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišem, ali ima i onih koji strahuju od najgoreg.

Za mladim Splićaninom Matejom Perišem koji je u noći između četvrta i petka nestao iz noćnog kluba "Gotik" u Beogradu policija traga već četvrti dan. Novinari sajta večernji.hr razgovarali su sa Beograđanima, koji se nadaju da će ga pronaći živog i zdravog. Uroš s Banovog Brda (35) odbacuje mogućnost da je Mateja netko napao ili mu učinio nešto nažao.

– U Beograd radi provoda svaki vikend dolaze Hrvati i Slovenci. Beograd je poznat po svojoj gostoljubivosti i želimo da se svako ovde oseća dobrodošlo. Ne pamtim kada je u mom gradu bilo ko napao ili krivo pogledao nekoga s područja bivše Jugoslavije – govori Uroš, koji se nada da je Matej negdje na sigurnom te da će ga policija pronaći.

Foto: društvene mreže

Istog je mišljenja i Nemanja (58), vatreni navijač Crvene zvezde, koji za večernji.hr kaže da Mateju nije pretila bilo kakva opasnost od navijača.

– Pre rata, moji prijatelji iz Splita dolazili su kod mene u Zemun, a ja sam svakog leta bio kod njih u Splitu i po ostrvima. Bilo je to neko drugo vreme, koje se nikada neće vratiti, ali ljubav Beograđana prema Splićanima je ostala – kaže Nemanja.

Hrvatski novinari su razgovarali i s Radmilom (49), koja je te večeri prolazila ispred noćnog kluba "Gotik" u kojem je Matej poslednji put viđen. Te se noći nad rekom, kaže, spustila velika magla. Noć je bila hladna i vlažna, a pred klubom "Gotik" bila je velika gužva.

Foto: Foto/MUP RH, Privatna arhiva

– Gotik se nalazi na istočnoj obali Save, blizu njenog ušća u Dunav, na mestu koje zovemo Beton hala. Tu se nalaze veliki betonski hangari u koje su nekad dolazili brodovi na remont. Danas su tamo restorani i klubovi u koje zalaze oni dubljeg džepa, a najpoznatiji su Frida i Gotik. To su fensi uređena mesta, nemaju veze sa splavovima i narodnjacima. Tamo na zabave dolazi beogradska elita, to je jedno od skupljih mesta u gradu. Urbano je, nema narodnjaka, fensijana.. Nema šanse da ga je tamo bilo ko napao, a ni bilo gde drugdje, mi volimo Splićane – kaže Radmila.

Zbog magle, gužve i vlage Radmila s Vračara strahuje od najgoreg scenarija.

– Ispred toaleta bio je ogroman red koji sam uočila pa je verovatno izašao ispred, no kako tamo prolazi puno ljudi, otišao je malo dalje, u mrak da ga neko ne gleda. Bojim se da se okliznuo i pao u reku. Na tom je mestu voda duboka i struja jaka jer je blizu ušće pa ga je, bojim se, voda odnela. Nadam se da nisam u pravu i da će dečka pronaći, strašna je to tragedija – rekla je Radmila.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

#Matej Periš