AKTUELNO

Pošto je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Darku Šariću za međunarodnu trgovinu drogom, ponovo zaseda Apelaciono veće. Šarićevi branioci traže otvaranje glavnog pretresa i ponovno izvođenje ključnih dokaza.

Baš u vreme dok apelacija u Srbiji razmatra žalbe, kao bomba je odjeknula vest da je Slovenački vrhovi sud ukinuo presudu i pustio iz pritvora sve osumnjičene u slučaju Balkanski ratnik.

Iz pritvora je pušten i prvooptuženi Dragan Tošić, prethodno osuđen na 16 godina zatvora kao navodni vođa kartela. Slovenački sud presudu je poništio zbog toga što su u predmetu korišćeni nezakoniti dokazi, odnosno prisluškivani telefonski razgovori koje je sudu u Ljubljani dostavilo srpsko tužilaštvo. Isti dokazi i razgovori koriste se i u procesu u Srbiji.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić,E-Stock/Đenka

Baćović je obrazlažući žalbu naveo da u se u svakoj tački presude Šarićevo ime pominje samo na početku i na kraju, uz konstataciju da je dokazano da je kriv i da to potkrepljuju izjave svedoka saradnika. "Imali ste prilike da čujete izjave svedoka saradnika, koji kažu ne, nije nas oganizovao Darko Šarić, Šarić nema nikakve veze sa drogom, sa drogom koja se odnosi na događaj zvani Balkanski ratnik", podseća branilac.

"Odluka slovenačkog suda je za nas sjajna vest, svaka čast na toj odluci, posebno što je svim okrivljenima ukinuto izdržavanje kazne", kaže Baćović i podseća da je od krivičnog gonjenja u slučaju Balkanski ratnih odustao sud u Holandiji, a da je Italijanski sud nikada nije pokrenuo postupak protiv Šarića.

Ulažući žalbu, odbrana je zatražila ponovno otvaranje glavnog pretresa i iznošenje validnih dokaza, a ostala je i pri zahtevu da se Pljevljaku ukine pritvor ili zameni kućnim.

Presuda je prepisana optužnica, a obrazloženje završna reč tužioca, tako branioci Darka Šarića vide presudu koju je na kraju oborio Vrhovni kasacioni sud. Kako i kada je Darko Šarić organizovao kriminalnu grupu, kome je naređivao, kada, kome i koliko novca je dao za kupovinu kokaina - ni na jedno od tih pitanja presuda nije dala odgovor.

"Presuda obiluje protivurečnostima, neistinama, vrlo je konfuzna, a ima i psiholoških analiza. Sudija analizira kako Šarić priča sa ljudima, tumači tonalitet njegovog govora, pa iz toga izvlači zaključak da je on organizovao kriminalnu grupu", ističe branilac Radoslav Baćović.