AKTUELNO

Još se ne zna tačan uzrok eksplozije u fabrici raketa "Edepro" u Leštanima kod Beograda, u kojoj je poginulo troje radnika. Tužilaštvo je pokrenulo istragu i radi se na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do tragedije.

Kako nezvanično saznaje Kurir od izvora bliskih zaposlenima, deo fabrike je odleteo u vazduh u utorak oko 14 sati, baš kada se završavala prva smena.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neki sad pričaju da radnici iz prve smene gledaju da do početka druge slože rakete, koje su oni radili, u magacin. Eksplozija se dogodila baš u magacinu prilikom prebacivanja raketa, koje su navodno bile naslagane na viljuškar. Jedna je pala i aktivirala ostale - kaže izvor i nastavlja:

- Moguće da su žurili da prenesu i uskladište te rakete pre početka druge smene.

Sagovornik Kurira objašnjava da, kada su ovakvi poslovi u pitanju, svaka, pa čak i ona najmanja greška, može da izazove teške posledice.

- Kada su ovakve firme u pitanju, kao ova u kojoj se proizvodi raketno gorivo nema mesta za greške. Svaki potez mora biti dobro isplaniran i odrađen po svim mogućim propisima. Mada, ovde se još uvek ne zna šta se tačno dogodilo, time se bave nadležni organi. Naravno, ispituje se da li je bilo i čijih propusta.

Foto: Instagram.com

Preživeli radici ispričali su da je u trenutku eksplozije bilo strašno.

- Detonacija je srušila krov, koji je pao na neke radnike. Vrata i prozori su se izvalili iz štokova, a cigle, staklo i geleri leteli su na sve strane. Jednog dečka je detonacija bacila 15 metara dalje, bukvalno je leteo. Čuo sam da je na svu sreću lakše povređen i otpušten na kućno lečenje - kaže sagovornik.

Foto: Društvene mreže/Privatna arhiva

Podsetimo, do katastrofalne eksplozije je došlo u magacinu od 240 kvadrata, u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva. Tom priliko stradalo je troje radnika - na mestu su poginuli Miljan Jojić (38), jedan od šefova i rođak vlasnika fabrike i Miloš Saković (21), dok je njihov kolega Bojan Ružić (28) premino juče u bolnici, nakon dvodnevne borbe lekara da mu spasu život.

U nesreći je povređeno preko 20 radnika povređeno, njih 15 se i dalje nalaze na bolničkom lečenju, a njih troje je u životnoj opasnosti.

Foto: Društvene mreže/Privatna arhiva

Roditelji Miloša Sakovića, najmlađe žrtve ove teške nesreće, za Blic su ispričali da "njihov sin ni mrava ne bi zgazio".

- Naš sin je bio nešto što svaki roditelj može da poželi. Ništa mu nije bilo teško. Uvek je bio nasmejan, miran, tih, povučen. Voleo je decu iznad svega, a svoju sestru Mariju i roditelje više od života - kažu neutešni roditelji za Blic:

- Miloš je bio veliki patriota, voleo je Srbiju iznad svega. Non-stop je nosio majice i dukseve sa obeležjem svoje zemlje.