AKTUELNO

Govoreći o eksploziji koja se dogodila pre nekoliko dana u fabrici u Leštanima, profesor doktro Slobodan Anđelković kaže kako ne isključuje mogućnost da je uzrok ove tragedije jedna raketa koja je skliznula sa viljuškara, dok su radnici prenosili eksploziv.

Kaže da je pre nekoliko godina imao priliku da poseti ovu fabriku, gde se uverio da je bezbednost na najvišem mogućem nivou, kao i da su čak napravili i veštačko brdo, dok je magacin u kom se desila nesreća, ukopan u zemlju i tu nema struje.

Foto: TV Pink Printscreen

Ne isključujem da je to mogući uzrok, ali prosto kada se bavite tim poslom, onda shvatite da ta jedna detalnost sa sobom ima visok rizik koji može da se manifestuje tako što strada veliki broj ljudi ako dođe do nekog incidenta, a velika je i mogućnost za ispoljavanje tog rizika. U ovoj industriji, s vremena na vreme, prosto dođe do neke nesreće. Rakete i raketno gorivo se pevoze kamionima, to su posebni kamioni, a onda kada dođu u magacij, oni se viljuškarom spuštaju i skladište, jer ne postoji neko drugo tehničko sredstvo. Ja sam posetio tu fabriku pre nekoliko godina i mogu da kaže da su oni tamo zaista uložili dosta i truda i novca, da podignu taj nivo bezbednosti na maksimum. Oni su imali jedno veštačko brdo koji služi da se u slučaju takovg incidenta zaustavi tako nešto. Taj magacin je bio ukopan u zemlju, taj magacin nema struju. To je ogrmona količina eksploziva, a to su rakete koje se koriste za ratna dejstva - govori Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu, rekao je za TV Pink da je za sve kriv ljduski faktor, kao i da je defiitvno ispala jedna raketa, koja je dovela do toga da se zapale sve ostale.

Mi ovde imamo ljudski faktor, definitvno ta jedna raketa koja je ispala, dovela je do toga da se zapale sve ostale. Činjenica da je to bilo ukopano u zemlju i da je bilo to veštačko brdo, doprinelo je da posledice budu manje. Meštani govore kako je zemlja krenula ka njima, što znači da je to posledica verovatno i tog veštačkog brda. Stradala su dva mlada života, u procesu kada treba da imaju porodicu, to je velika tragedija. Ima i dvoje koje su životno ugroženi, tako da je to baš velika posledica - rekao je Antović.