AKTUELNO

Strahinja Đanković pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora zbog toga što je 28. februara 2018. ispred kafića u Beogradu, na Vidikovcu, ubio Petra Arsića. Kako je sud utvrdio, Đanković je došao do kafića, ušao u njega i pozvao Arsića da izađe napolje.

Kada je izašao, posle kraće rasprave koja je izbila između njih, iz pištolja je ispalio jedan hitac u njegovu glavu, a potom pobegao sa lica mesta.

Apelacioni sud, odbio je sve žalbe i potvrdio ovu presudu.

- Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, pravilno je prvostepeni sud na strani okrivljenog od olakšavajućih okolnosti cenio njegove lične prilike - da se radi o studentu, starosnu dob, dok je kao otežavajuće okolnosti cenio njegov raniji život kao i odnos okrivljenog prema društvenim moralnim normama koje je ispoljio pre izvršenja krivičnog dela i u tom smislu njegovu raniju osuđivanost zbog krivičnih dela sa elementima nasilja - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Kako se navodi, ovaj sud imao je u vidu da je reč o povratniku, kao i okolnosti pod kojima je delo učinjeno, te pojedinosti u vezi sa načinom izvršenja krivičnog dela, ali i činjenicu da se ispaljivanje projektila u ugao usana oštećenog sa rastojanja od najviše nekoliko milimetara odigralo ispred kafića gde je bilo drugih ljudi, vatrenim oružje za čije držanje niti nošenje okrivljeni nije imao odobrenje nadležnog organa.

- Sud je imao u vidu i njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela i odnos prema žrtvi, time što je pobegao sa lica mesta, te bio nedostupan državnim organima sve do hapšenja, pa je dajući adekvatan značaj navedenim okolnostima pravilno okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina nalazeći da će se istom ostvariti svrha kažnjavanja - zaključuje se u obrazloženju Apelacionog suda.

Podsetimo, Đanković je posle skoro godinu dana skrivanja uhapšen na administrativnom prelazu Merdare.

Autor:

#Ubica

#Vidikovac

#Zatvor