AKTUELNO

Nadležni još uvek nisu identifikovali i uhapsili osobu koja je 11. novembra prošle godine u Beogradu ubila Vedrana Repčića, sina poznatog fudbalera Srebrenka Repčića i beogradske doktorke Mire Repčić.

Vedran je ubijen u naselju Braće Jerković oko deset časova na parkingu. U pomenutom naselju, inače, živeo je sa majkom. Na njega je napadač ispalio više hitaca, a potom pobegao sa lica mesta. Repčić je usmrćen u trenutku kada je išao na fizikalnu terapiju, što je za njegovu porodicu, koja ga je izgubila, bila dodatno otežavajuća situacija.

- Kakav to čovek neko može da bude pa da puca u invalida i ubije ga - pitala se tog kobnog 11. novembra 2020. neutešna Vedranova majka Mira. - Kako neko takav može da ubije moje slabo i goloruko dete, koje se borilo za svaki dan života? I pre toga su pokušali da ubiju Vedrana, ali im nije uspelo. Sada su mi oduzeli sve moje, jedino moje.

Već bio na meti

Početkom novembra 2015. u Ulici Dragice Končar, u kojoj je živeo sa majkom, napadnut je Vedran Repčić. U toj pucnjavi on je teško ranjen. Na Vedrana su, prema podacima iz istrage, pucala dvojica nepoznatih napadača, a onda pobegli. Nezvanično, Vedran je na prevaru namamljen da izađe iz kuće, a onda je upucan sa više hitaca u grudi i glavu. Ipak, tada je uspeo da preživi.

O tragediji koja ju je zadesila, nesrećna majka saznala je od policije:

- Ni slutila nisam šta se dogodilo, ali kada mi je policija saopštila da mi je neko ubio dete, ceo svet mi se srušio.

Doktorka Mira Repčić, o kojoj komšije i kolege imaju samo reči hvale kao čoveku i pedijatru, za Novosti je ispričala da je njen sin tog jutra izašao iz kuće kako bi bacio smeće, kupio nešto u obližnjoj prodavnici i otišao na terapiju:

- Pre pet godina upucan je gotovo ispred kuće. Sve sam učinila kao majka i lekar da ga održim u životu. Mesecima je bio u komi i u bolnici, više puta je operisan, ali mu je metak ostao u glavi. Oporavljao se polako mentalno, pa i fizički. Od kako je izašao iz bolnice radio je profesionalne vežbe sa fizioterapeutom u kući, ali je odlazio i na fizioterapije. Vodio je računa i o meni, kao što sam ja brinula o njemu, pazio na higijenu u kući, o zaštiti od korone.

Osuđivan

Vedran Repčić bio je dobar znalac policijskih i sudskih organa. Svojevremeno proveo je deset godina u zatvoru zbog ubistva Predraga Milosavljevića, 1998. godine, prilikom pljačke. U to vreme bio je osumnjičen za još dva ubistva i više drugih krivičnih dela, koje je, navodno, počinio kao maloletnik. Ta dela je u početku istrage priznao, da bi kasnije sve opovrgao, pa je optužnica protiv njega "pala" usled nedostatka dokaza.

Svakog dana majka i sin su šetali krajem.

- Operacijom mu je uzet deo kosti sa noge i prebačen u ruku, koja je bila gotovo mrtva - pričala je Mira. - Uz adekvatne lekove i terapiju, polako, Vedran je počeo da koristi ruku. Ali, imao je problem sa nogom, malo ju je vukao...

Možda je upravo Vedranovo otežano kretanje sprečilo da eventualno, kada mu je napadač prišao, pobegne i spasi se. Nažalost, u tome nije uspeo. Do danas, uprkos svim naporima istražnih organa, nije pronađen njegov ubica, niti otkriven motiv ove surove likvidacije.