AKTUELNO

U optužnici koja je podignuta navodi se da pomenuti doktor nije smeo da spava, jede i ide u toalet bez dozvole Nebojše N. i Dragane P.

Više tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv vanbračnih supružnika Nebojše N. (46) iz Niša i medicinske sestre Dragane P. (34) iz Loćike kod Aleksinca jer su duže od dve godine, u cilju eksploatacije, držali u ropstvu uglednog niškog kardiologa Jozefa G. U njoj su izneti najnoviji detalji mučkog maltretiranja doktora, koji bez njihove dozvole nije smeo da jede, ide u toalet, a neretko su ga terali da noć provede na ulici.

Oni su ga godinama primoravali da radi za njih i da ih izdržava, zbog čega je porodičnu kuću morao da napusti pre tri godine. Od tada pa do hapšenja njegovih mučitelja u martu ove godine živeo je na ulici, spavao po parkovima, dok je preko dana odlazio na privatnu kliniku gde radi kao hirurg. Sav novac koji bi zaradio uzimali su mu Dragana i Nebojša, uz stalno omalovažavanje, pretnje i batine.

Morao je da pozajmljuje novac od rodbine i prijatelja, kako bi zadovoljio potrebe Nebojše i Dragane. Sumnja se da je torturu trpeo mnogo duže od dve godine, ali je iz straha ćutao. Njegovi mučitelji „pali“ su nakon što je Nebojša pokušao da još jednog niškog lekara iskoristi na sličan način, ali je naišao na otpor, te je tada sve prijavljeno policiji.

Molio je da malo odspava

Supružnici su mu ograničavali slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Tokom dana je radio na privatnoj klinici, a svoje mučitelje, koji su posedovali njegovu platnu karticu, uredno je obaveštavao o broju pregledanih pacijenata. Kada bi završio s poslom, boravio je po hodnicima zgrada, parkovima ili u automobilu koji su okrivljeni koristili, a koji je iznajmljivao i plaćao sam doktor.

- Ajde, kuče, dođi u kola, posle je kasno, za 20 sekundi da si tu – na taj način obraćali su se lekaru svaki put kada bi molio da se makar malo odmori u autu, uglavnom kada fizički više ne bi mogao da izdrži.

- Nešo, pomaži, otvori malo... Pretpostavljam da si se uspavao, a rekao si da ćeš mi otključati kola, pa ti šaljem poruku, otključaj malo, molim te, ne mogu više - molio je doktor januara ove godine, a dozvolu je od svojih mučitelja morao da dobije čak i kada je hteo da nešto pojede ili da ode u toalet.

- Nešo, imam veliku potrebu, ne mogu da izdržim više, molim te, daj da odem u piceriju da to rešim dok ima vremena. Nešo, daj da nešto pojedem, molim te – pisalo je, između ostalog, u tekstualnim prepiskama, kako se može videti u optužnici.

Pokorno je izvršavao sve njihove naredbe: grejao je auto pre nego što oni u njega uđu, morao je da ga izluftira ukoliko je u njemu spavao, da sakrije ćebe, kako ljudima ne bi bio sumnjiv, kao i da ide u nabavku.

Jedinu komunikaciju održavao je sa okrivljenima, ćerke i suprugu viđao je na po pola sata, a kada je na dan porodične slave, 20. januara, pitao za dozvolu da ode, dobio je niz pretnji.

- Ma kakva, bre, slava, sad ću da idem tamo da proverim, još ako ga navatam kroz prozor da nema nikoga da sedi ću ga utepam, poslaću vozilo da vidim gde sede - stoji u jednoj od prepiski između supružnika.

Uvredama i pretnjama davali su mu instrukcije gde i kako da stoji na ulici da ne bi privlačio pažnju i kako bi se krio od policije.

- Je l' tebi rečeno da držiš glavu uspravno, a ne da je spuštaš i da plašiš ljude koji tu prolaze, žena stoji pet minuta, ne sme da prođe tamo zbog tebe zato što stojiš tu kao neki debil, retard, bolesnik – napisala mu je okrivljena Dragana, na šta joj je lekar odgovorio da se baš trudi, ali je zbog takvih odgovora dobijao još veće pretnje i batine.

- Trudiš se, Neša je rekao da će da ti polomi kičmu, zašto nisi stao tamo gde te niko ne vidi, uvek pokušavaš da nam namestiš, a znaš da nećeš uspeti. Rekao ti je Neša da će sledeći put kad ostaneš na nekom osvetljenom mestu izaći i sedamdeset puta ti palicom polomiti glavu – pretila je ona.

Jezive pretnje porodici

Opet stresiraš Nešu? Ne staneš li, ti i tvoja porodica ste mrtvi ljudi. I one tvoje kravetine ćerke, glavu ću da im otkidam, kao vrapcima, ima da uzmem bombu i kad se skupe svi na ručak, baciću je da svi odlete u vazduh, nemoj da se igraš sa mnom, nisam normalna kad je on u pitanju, znači mene mnogo briga za sve, briga me za svoju decu, briga me za tvoju, samo ga još jednom iznerviraj, zaklaću tebe i tvoju porodicu. Da li čitaš novine da za 100-200 evra kolju? Ima da proda EKG aparat i da plati da ti i jednu i drugu ćerku izbuše – pretila je ova žena, inače majka dvoje maloletne dece koju je napustila pre nekoliko godina.

Ni njen supružnik nije bio blaži na rečima.

- Da li shvata da ću ako bolujem od nečega i jednu i drugu ćerku da mu izrešetam na vratima, i da me zatvore, ima ko će drugi da završi, a posle ću ćerke da mu silujem - stoji u jezivoj pretnji.

Porodici je bilo čudno njegovo ponašanje, stalno je pozajmljivao novac od koga god je stigao, a zašto je sve to trpeo, nikome nije jasno. Njegove kolege već su i ranije prijavljivale da on ima problem sa Nebojšom N. kojeg je stalno vodio sa sobom, ali je lekar verovatno iz straha stalno sve poricao. S vremenom su pretnje postajale sve gore, a očajni doktor više nije imao gde da nađe novac.

- Ja sam ti rekao da ne mogu da nađem ništa, kolji, ubij, radi šta znaš, ja ne mogu da nađem. Nemam više ništa, nemam, nemam, nemam – uzalud se očajnički pravdao.

Kada su mu jednom prilikom pronašli novac koji im nije prijavio, Nebojša ga je pretukao i zapretio mu, a torturu je snimio svojim mobilnim telefonom.

- Šta jao, gde su pare, pričaj dok te nisam umrtvio, brojim do deset. Ko ti je rekao da uzmeš pare, a da mi ne kažeš? Što me teraš da te unakazim, bre, budalo jedna – govorio je dok je oštećeni jaukao i molio ga da prestane, što se utvrđuje iz Nebojšinog audio-snimka od 20. aprila 2019, u koji je tužilaštvo imalo uvid.

Iste godine sačinio je priznanicu da je oštećenom pozajmio novac u iznosu od 50.000 evra sa obavezom da mu novac vrati nekoliko meseci kasnije i overio je kod javnog beležnika, iako novac nije pozajmio, a onda je prodao njegov auto marke „audi“ za 2.000 evra, iako je znao da je to protivpravno.

Lekar se neće pridružiti krivičnom gonjenju?

Supružnici su uhapšeni u martu ove godine. Ugledni lekar odbio je da priča o ovom slučaju, a u početku nije bilo ni sigurno da će učestvovati u krivičnom gonjenju.

- A šta se desilo? Reću ću sve tamo gde treba - rekao je on beogradskim medijima.

Sumnja sa da je u početku odbijao da govori na sudu iz straha od novih ucena, a možda i iz “ljubavi” prema nekom od njih dvoje.

– Oštećeni je toliko bio emotivno i psihički povređen da se čak sve vreme nakon što je oslobođen pitao šta će biti sa njegovim mučiteljem. Izgledalo je da više brine za njega nego za sebe – kažu izvori.

Nakon torture koju je preživeo vratio se u porodičnu kuću.