AKTUELNO

Osobe do 14 godina starosti smatraju se decom i one su krivično neodgovorne.

U proteklim mesecma svedoci smo sve češćih slučajeva maloletne delinkvencije, od školskih tuča do ubistava. Mlađi maloletnici su osobe koje su u vreme izvršenja krivičnog dela navršili četrnaest, a nisu navršili šesnaest godina, dok su stariji maloletnici osobe koje su u vreme izvršenja krivičnog dela navršile šesnaest, a nisu navršile osamnaest godina i oni su krivično odgovorni.

Lidija Mladenović, penzionisani operativac MUP Srbije, Inspektor za suzbijanje opšteg kriminaliteta, suzbijanje maloletničke delinkvencije i koordinator za sprečavanje krivičnog dela nasilje u porodici za Telegraf.rs kaže da su maloletnici veoma zaštićeni.

- Maloletnici mlađi od 14 godine ne mogu da budu krivično odgovorni. Da bi osoba uopšte mogla da radi sa maloletnim licima, potrebna je posebna obuka. Prema zakonu, ne može bilo koji policajac da razgovara sa maloletnim licem koje je počinilo krivično delo, a postoje i posebni označeni policijski automobili za njih - objašnjava.

Kako kaže, policijski deo posla je da razgovaraju sa maloletnikom, da znaju kako da pristupe roditeljima.

- Kroz praksu smo se trudili da prodrmamo roditelje da shvate da njihova deca rade stvari koje nisu dobre. Često se dešavalo da roditelji "ispravljaju krive drine" i da se trude da opravdaju postupke svoje dece - dodaje.

Kada policajci završe svoj deo posla, vrši se psihološka procena, a vrstu sankcije određuje tužilaštvo i sud.

Kada je u pitanju sankcionisanje kod slučajeva maloletne delinkvencije, advokat Ivan Simić ističe da se maloletnici ne kažnjavaju, jer nisu formirane ličnosti.

- Ono što je osobenost krivičnog postupka protiv maloletnika je da se ceni celishodnost izricanja krivične sankcije, odnosno vaspitne mere. Utvrđuju se okolnosti i činjenice koje ukazuju na to koja vaspitna mera može da se izrekne. Za manja krivična dela mogu da dobiju mere kao što su sudski ukor, pojačan nadzor roditelja, dok za teža krivična dela mogu da dobiju pojačan nadzororgana starateljstva onosno upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu. Maloletnički zatvor dodeljuje se za najteža krivična dela kada je stepen krivice takav da nije celishodno izreći vaspitno-popravnu meru, već lice mora da se uputi u zatvor - objašnjava Simić.

Kako dodaje, maloletnički zatvor može da bude dodeljen samo ako je predviđena kazna za izvršeno krivično delo više od pet godina. Stepen krivičnog dela i okolnosti moraju da budu takve da nije celishodno da se izrekne vaspitno-popravna mera, već osoba mora da se uputi u zatvor. To su uvek teška krivična dela.

- Kazna maloletničkog zatvora ne može da bude kraća od šest meseci i duža od pet godina i izriče se na pune godine i mesece - dodaje.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmanje dva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina, maloletnički zatvor može se izreći u trajanju do deset godina.

Takođe, kazna maloletničkog zatvora ne može da se izvrši ako je proteklo 10 godina od osude na maloletnički zatvor preko pet godina, pet godina od osude na maloletnički zatvor preko tri godine i tri godine od osude na maloletnički zatvor do tri godine.

Kako Simić objašnjava, to što su deca do 14 godina krivično neodgovorna može da predstavlja problem.

- Pitanje je momenta kada će kriminalni klanovi početi da regrutuju maloletnike ispod 14 godina za obavljanje krivičnih dela. Treba da se gradi sistem prevencije da bi se sprečilo da se svedemo na nivo brazilskih favela. Tamo nije retka pojava da se pojedina deca ispod 14 godina regrutuju za činjenje najtežih krivičnih dela - zaključuje Simić.

Mladenović ističe da, ukoliko osoba koja je u maloletničkom zatvoru navrši 18 godina tokom trajanja kazne, ostaje u maloletničkom zatvoru do kraja izvršenja kazne, a Simić napominje da Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela u nekim slučajevima može da se primeni i na mlađe punoletnike, odnosno osobe do 21 godien starosti.

Autor: