AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu brzom i efikasnom akcijom uhapsili su juče B. M. (1985) neposredno nakon što je, kako se sumnja, na ulici na Zvezdari presreo šezdesetčetvorogodišnjeg muškarca i oteo mu 245.000 dinara kredita koji je toga dana podigao.

Ljuban Karan, bivši oficir kontraobaveštajne službe, kaže za Pink kako je bez dileme kamera doprinela da se utvrdi identitet ovog muškarca. Kaže i kako postoje trude metode uz pomoć kojih bi se utvrdio identitet napadača.

Kamera je doprinela bez dileme. Vidi se sve što je veoma bitno za utvrđivanje identiteta. Njegove karakteristike mogu da se identifikuju na osnovu veličine starca. Međutim, i da nisu bile kamere, bilo je tu i drugih stvari koje doprinose istrazi. On je bio u direktnom kontaktu sa starcem, mogao je da ostavi DNK. On je tačno znao gde se nalazi novac. U taj džep je i ruku stavio. Bio sam sigurdan u to vreme kada se nije znalo ko je napadač, da je on fiskiran i drugim kamerama, ovo je veliki uspeh - priča Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Karan govori u kako su kamere velika stvar koja doprinose bezbeodsti građana, kao i da će na oko 800 lokacija u Beogradu biti postavljeno još 1.000 kamera. One će, pored ulica, pokrivati i ulaze u zgrade, kao i zavučene delove.

Kamere su velika stvar koja doprinosi bezbednosti građanama. Dobro je ovo što je pala odluka da se grad dodatno pokrije kamerama, negde oko 1.000 kamera, sa visokom rezolucijom, na negde 800 mesta u gradu. Biće pokrivene ne samo ulice, nego i pojedina mesta, ulazi u zgradu, prolazi, zavučeni delovi. Tako da, sve što se dogodio na ulici, to će moći da se vidi na kamerama i taj događaj koji se desi on će sigurno biti otkriven - dodaje Karan.