AKTUELNO

Epidemiolog dr Radmilo Petrović rekao je za beogradske medije da ne očekuje da će se brojke smanjiti u narednih mesec dana.

Dr Petrović, penzionisani stručnjak Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", kazao je da proces podizanja i poravnavanja krive ima određeni proces i on ima svoje uobičajeno trajanje.

"Visoke brojke su se zadržale već dugo, kreću se od 6.000 do 7.000 i kriva je već dugo ravna na tom nivou. Sudeći po epidemiološkim procenama, ovaj talas neće biti gotov u narednom mesecu i najverovatnije će se produžiti u novembru", rekao je on.

Dr Petrović podsetio je na širu sliku i podatke iz sveta, kao i sa Balkana.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Šta se tačno dešava, nije do kraja najjasnije. Ako pogledamo podatke SZO, broj korona pozitivnih na svetskom nivou niži je za oko deset odsto, ali na Balkanu je situacija drugačija, i kod nas i kod naših suseda brojevi rastu", kazao je dr Petrović.

Srbija je trenutuno prva u Evropi i svetu po broju novozaraženih na 100.000 ljudi, a najveći broj slučajeva zabeležen je 28. septembra (8.467), dok je najveći broj preminulih bio u decembru prošle godine i iznosio je 69 izgubljenih života.

#Radmilo Petrović