AKTUELNO

Majka Jovane Petrović (20), koja je u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće umrla od kovida, kaže da je njena jedinica rođena i umrla na veliki praznik i da to ne može da prežali.

Naša Jovana rođena je 20. januara 2001, na Jovanjdan. Sveti Jovan nam ju je dao, Sveti Jovan nam ju je i uzeo. Na dan kada je umrla, 6. oktobra, bio je praznik Začeće Svetog Jovana. Uzeo nam je Sveti Jovan i nju i dvoje nerođenih unučića, kroz suze je rekla za Kurir Aneta Ana Petrović, majka Jovane Petrović iz Knjaževca, koja je sa svega 20 godina preminula od kovida u UKC Niš, u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće.

Jovana je primljena u UKC Niš dva dana pre nego što je preminula, s teškom obostranom bronhopneumonijom i saturacijom 80, a umrla je na respiratoru. Nije bila vakcinisana.

Foto: Kanjaževačke vesti

Jovanin otac Bojan izašao je iz kovid bolnice u Kruševcu na dan kada mu je ćerka preminula, a juče je išao u Niš da preuzme telo svoje jedinice, koja će u petak biti sahranjena u Knjaževcu. Majka Ana, koja je bila kod kuće, kaže da još ne može da shvati da njihove mezimice nema.

- Bojan je kupio drveni sanduk, da u njega stavimo limeni u kom je Jovana. Ni da je obučemo za sahranu ne možemo. Ni poslednji put ne mogu da vidim svoje dete. Kako ćemo s ovolikom tugom i žalosti. Sahranjujemo dete od 20 godina koje je nosilo dvoje dece. I još je sahranjujemo na ovakav način. Kamo sreće da smo svi mi pomrli, i babe su žive, a da je ona živa. Samo da su mi nju spasli, pa i da nisu decu, imala bi ona još dece - kazala je Ana.

Sve je počelo kašljem i blagom temperaturom.

- Ali Jovana nije htela kod lekara. Popila je „panadol“ i spala joj je temperatura. Ali posle dva dana se vratila, nije mogla ni da diše. Odveli smo je kod doktora. Na prvom, brzom testu bila je negativna, tek je PCR pokazao da ima koronu. Odmah su je prebacili u Niš. I za dva dana sam je izgubila, a pre toga je bila potpuno zdrava. Nisam je ni čula ljudski, njen verenik mi je rekao da je ne zovemo, da je poštedimo. Ali ništa nije vredelo - priča Ana.

Jovana je, kaže njena mama, bila presrećna što će dobiti decu s Milošem, s kojim je već drugu godinu bila u vezi. A Jovanin verenik Miloš Mitić (22) za Kurir je kazao da još nije svestan šta ga je snašlo.

- U šoku sam. Ne mogu da prihvatim da moje Jovane nema. Nisam ni svestan da je više neću videti. Čuli smo se preksinoć, malo pre nego što su je u Nišu stavili na respirator. Pričala je normalno, rekla mi je da je dobro. Znali smo da stanje nije najbolje, ali niko nije bio svestan da je toliko loše i da je životno ugrožena. Potom je završila na respiratoru i umrla - kaže Miloš, koji je automehaničar iz Knjaževca.

Planirali su niz veselja, a sada imaju samo sahranu i grob.

- I pre nego što je Jovana ostala trudna, planirali smo da se venčamo. A tek što smo bili srećni kad smo saznali da je trudna i da čekamo blizance. U februaru je trebalo da dobijemo dvoje dece. Jedno je sigurno bilo devojčica, a za drugo su pretpostavljali da je dečak, nije se još dobro videlo na ultrazvuku. Izgubio sam i Jovanu, i ćerku, i sina - kazao je za Kurir Miloš.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, rekao je za Kurir da su u Nišu zbog kovida smeštene još tri trudnice i tri porodilje, a da su juče ujutru otpustili tri trudnice.

- Sve one su stabilno, sve na ginekologiji. I bebe kovid pozitivnih porodilja su dobro - kaže dr Perišić i dodaje:

- Ne plašite se vakcine, plašite se bolesti. Jer je kovid taj koji ubija, a vakcina ne ubija.

I pored toga što je izgubio ženu i dvoje dece, ne veruje baš u koronu, kaže da je on dobro i da se nije ni testirao.

- Jovana je najpre bila negativna i zavedeno je bilo da ima bronhitis. Tek drugi test je pokazao da je pozitivna. Ne kažem da virus ne postoji, ali da tek tako i toliko brzo ljudi umiru od njega, nije mi baš jasno - kaže Miloš, koji nije vakcinisan.

Autor: